Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 

 ΕΠΙ  ΤΗ  ΣΥΝΑΞΕΙ

ΤΗΣ  ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

 ΤΗΣ  ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

   


 

“Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει,

καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτω προσάγει.

Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.

Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.

Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον,

ὁ πρὸ αἰώνων Θεός!!!”

 

 

Σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 εορτάσαμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παναγία Λατομίτισσα.

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, δεσπόζει εδώ και πάρα  πολλά χρόνια εντός του Ιερού Ναού είναι ολοφάνερη και θαυματουργή. Επίσης είναι το δεύτερο μεγάλο  πανηγύρι  της ενορίας μας  μετά από το Δεκαπενταύγουστο.

Την ημέρα αυτή ανά την Ορθοδοξία τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

     Ιερουργός  ο  Μητροπολίτης  Χίου Ψαρών και Οινουσσών  κ. Μάρκος,  καθώς και οι εφημέριοι π. Αργύριος Μυλωνάς εφημέριος στον Αγ. Γεώργιο Συκούση, ο εφημέριος π. Αλέξανδρος Μπογής εφημέριος στην Παναγία Ευρετή,  ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης, και ο Αρχιδιάκονος   Απόστολος Λάρδας. 

    Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατανυκτική, ευλαβική και  λαμπρή, τελέστηκε με κάθε   εκκλησιαστική  μεγαλοπρέπεια.

    Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος στην ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στην εορτή της Σύναξης της  Υπεραγίας Θεοτόκου στο ιερό πρόσωπο της μητέρας και του πατέρα  που πρέπει να έχει κάθε οικογένεια.    

     Η γλαφυρότητα της ομιλίας του και η ικανότητα να αναφέρεται σε πολλά  φλέγοντα και επίκαιρα χριστιανικά θέματα είναι αξιόλογη.

Αναφέρθηκε στο αδελφάτο της ενορίας που εδώ και πολλά χρόνια δημιούργησαν οι γυναίκες και με τις δυνατότητες που είχε η κάθε μία πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Μεταξύ αρκετών γυναικών τόνισε τα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλα την δραστηριότητα τους στην ενορία. Η αείμνηστη κυρά Πάτρα Κουτσουράδη, η αείμνηστη Σμαράγδα, η αείμνηστη κυρά Δέσποινα Ανταράκη (μητέρα πρότυπο για την οικογένεια της), η Γεωργία Κουτσούδη άνθρωπος της προσφοράς, η πρεσβυτέρα Κωνσταντία Φιλιππάκη  σύζυγος του εφημέριου του ναού και πολλές ακόμη που εμείς οι Λατομούσοι τις θυμόμαστε και πάντα τις αναφέρομε στις δραστηριότητες μας.

Πολλά και διάφορα μας παρουσίασε σήμερα ο Μητροπολίτης μας.

     Τίμησε ένα νέο και συνεσταλμένο παλληκάρι  τον Αριστείδη Ζαφειράκη, του έδωσε το τίτλο του Αναγνώστη. Είναι  ευγενέστατος, ταπεινός και μορφωμένος με δύο πτυχία. Αυτά τα εξαίρετα παιδιά χρειάζονται οι κόλποι της εκκλησίας.

    Τέλος  θεώρησε καλό το εγκόλπιο και τον σταυρό που φορούσε να τα δωρίσει στην ενορία μας. Απευθυνόμενος στον εφημέριο παπά Βασίλη του χάρισε τον σταυρό να τον φοράει έως το τέλος της ζωής του, και του είπε το εγκόλπιο  να το τοποθετήσει στην εικόνα της Θεοτόκου.

    Το 2011 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Παναγίας Λατομίτισσας με Πρόεδρο τον εφημέριο π. Βασίλειο Φιλιππάκη  αποφάσισαν τότε να δωρίσουν στον χειροτονηθέντα  Μητροπολίτη κ. Μάρκο τα εγκόλπια   τα  οποία είχε διαλέξει  μεταξύ άλλων η πρεσβυτέρα  Κωνσταντία.

     Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου και προσευχήθηκαν στην θαυματουργή εικόνα.

Η αίθουσα του Κουκουνάρειου φιλοξένησε όλο το εκκλησίασμα με ζεστό καφέ και πολλά γλυκίσματα αλμυρά και γλυκά.

           Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, με Υγεία, Ελπίδα, Καλοσύνη, Πίστη, Ανθρωπιά και Ειρήνη για όλο τον κόσμο.

 





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου