Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

 ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ




 

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ  ΕΠΙ  ΤΗ  ΣΥΝΑΞΕΙ

ΤΗΣ  ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

 ΤΗΣ  ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

  

“Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει,

καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτω προσάγει.

Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.

Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.

Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον,

ὁ πρὸ αἰώνων Θεός!!!”

 

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς βρέφος βαστάζουσα, ἐν ταὶς ἀγκάλαις Ἁγνή, τὸν πάντων δεσπόζοντα, σάρκα λαβόντα ἔκ σοῦ, χαρᾶς ὤφθης πρόξενος, ὅθεν πᾶσα ἡ κτίσις, ἀνυμνεῖ χαρμοσύνως, σήμερον Θεοτόκε, τὴν φρικτήν σου λοχείαν πηγὴν γὰρ ἀθανασίας, κόσμω ἐκύησας.

 

Αξιωθήκαμε φέτος να εορτάσομε την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του Ναού μας π. Βασίλειος Φιλιππάκης με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη όπως αρμόζει η ημέρα της εορτής.

                      

                                * * *

 

Την επομένη ημέρα από την Γέννηση του Ιησού Χριστού εορτάζουμε  την Σύναξη της  Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

Η εικόνα της Παναγίας, δεσπόζει εδώ και πάρα  πολλά χρόνια εντός του Ιερού Ναού είναι ολοφάνερη και θαυματουργή.

 

      Είναι το δεύτερο μεγάλο  πανηγύρι  της ενορίας μας  μετά από το Δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα αυτή ανά την Ορθοδοξία τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

     Ιερουργός  ο  Μητροπολίτης  Χίου Ψαρών και Οινουσσών  κ. Μάρκος, ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης, και ο Αρχιδιάκονος  π.  Απόστολος Λάρδας. 

 

     Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατανυκτική, ευλαβική και  λαμπρή, τελέστηκε με κάθε   εκκλησιαστική  μεγαλοπρέπεια.

    Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος στην ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στην πανδημία και τα θέματα του κορωνοϊου που δημιουργήθηκαν καθώς και την αθεϊα ορισμένων ιατρών. Η γλαφυρότητα της ομιλίας του και η ικανότητα να αναφέρεται σε πολλά  φλέγοντα και επίκαιρα χριστιανικά θέματα.

Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του κ. Θεόδωρου Κουτσούδη Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού τον τίμησε  για την διακονία του επί πολλά έτη, με τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου. Τόνισε ότι τον θυμάται ως Εκπαιδευτικό σε σχολείο του Βροντάδου αλλά και για τον ιδιαίτερο ζήλο που έχει στην ψαλτική  Βυζαντινή μουσική. Και τον συνεχάρη διότι έχει προσφέρει πολλά και στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο επιμορφώνοντας πολλά άτομα που έχουν δίψα για την ψαλτική. Τον θυμάται κάθε χρόνο στην λήξη των μαθημάτων που πάντα προετοίμαζε τους μαθητές του  με πολλά και διάφορα τραγούδια. ΑΞΙΟΣ φώναξε και όλο το εκκλησίασμα.

     Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος Ιεροκήρυκας του Θείου Λόγου και Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Βορείου Αιγαίου,  ο  Πρόεδρος Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου κ. Ιωάννης Μανάρας, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χίου κ. Σίμος Βενέτος,  και ένα μεγάλο πλήθος πιστών.

Σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις ελήφθησαν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα μέτρα πρόληψης για την πανδημία του covid 19.

           Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, με Υγεία, Ελπίδα, Καλοσύνη, Πίστη, Ανθρωπιά και Ειρήνη για όλο τον κόσμο.

 

 








































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου