Τρίτη 19 Απριλίου 2022

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ


19  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ

 

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

 





 

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιήτριας του Βυζαντίου, Κασσιανής.

Τίμησε την ενορία μας ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος Κήρυκας του Θείου Λόγου την σημερινή ημέρα κατά την Ακολουθία του Ιερού Νυμφίου ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο .

 

* * *

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαγγελική παραβολή των δέκα παρθένων προτρέποντας τους πιστούς να βρίσκονται σε συνεχή φροντίδα και επαγρύπνηση.

Οι πέντε Παρθένες δεν ήταν έτοιμες να υποδεχθούν τον Κύριον όπως οι άλλες πέντε. Με την παραβολή αυτή η Εκκλησία θέλει να μας διδάξει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να προϋπαντήσουμε τον Χριστό.

Ο Όρθρος της Μ. Τρίτης, όπως και της Μ. Δευτέρας και της Μ. Τετάρτης, λέγεται και ακολουθία του Νυμφίου, επειδή κατ' αυτόν ψάλλονται οι σχετικοί με τις παραβολές των δέκα παρθένων και του βασιλικού γάμου ύμνοι: "Ιδού o Νυμφίος έρχεται..." και "Τον νυμφώνα σου βλέπω...". Νυμφίος της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, ο οποίος θα έλθει και πάλι μετά δόξης για να κρίνει τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου