Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013



Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
 ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 
ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ









     Στον Ιερό Ναό Παναγίας Λατομιτίσσης  εορτάσθηκε και φέτος  με κάθε εκκλησιαστική  λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας της Οδηγητρίας. Είναι το δεύτερο μεγάλο  πανηγύρι  της ενορίας μας  μετά από το Δεκαπενταύγουστο.
      Η προετοιμασία, ο καθαρισμός, η διοργάνωση και ο στολισμός  του   Ναού  γινόταν πολλές ημέρες  πριν.
       Ιερουργός  ο  Μητροπολίτης   κ. Μάρκος ,  πλαισιούμενος  με  πλήθος ιερέων και διακόνων. Η Ιερά Θεία Λειτουργία κατανυκτική, ευλαβική και  λαμπρή.
Γλαφυρός  και συγκινητικός στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, άγγιξε  τις καρδιές όλων  των  ευλαβών  προσκυνητών.
         Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:
«Τα Χριστούγεννα   δεν είμαστε φτωχοί, όταν  δεν είναι το φαγητό  μας πλούσιο και τα φωτάκια που θα στολίσομε πολλά. Φτωχοί  είμαστε  όταν δεν συμμετέχουμε στο Χριστουγεννιάτικο Πνευματικό  τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας.  Τα χριστουγεννιάτικα  στολίδια δεν μας είναι απαραίτητα. Απαραίτητα είναι  τα στολίδια  της ταπείνωσης, της εγκράτειας, της προσευχής και της  αγνότητας…  Να μετανοούμε  για  τις αμαρτίες μας».   
     Μετά το τέλος της Θείας  Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος  τίμησε  τον εφημέριο του Ιερού Ναού.
      Aρχίζοντας τον λόγο του  αναφέρθηκε  ως εξής: «Τον ιερέα  της ενορίας  σας  τον πατέρα Βασίλειο τον γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Εγνώριζα  ότι τον διακατείχε  ένας μεγάλος  δημιουργικός ενθουσιασμός. Φοβούμενος  μήπως  αυτός ο  νεανικός ενθουσιασμός  θα μείνει στην επιπολαιότητα  ή στην ωριμότητα. Με την βοήθεια όμως του Θεού αυτός ο ενθουσιασμός  μπορεί να ωριμάσει και να γίνει  εποικοδομητικός.  Τα δύο χρόνια της  επισκοπικής μου  διακονίας διεπίστωσα ότι ο ιερέας σας έχει ωριμάσει.  Αφησε τον υπερβολικό  ενθουσιασμό  και με φόβο Θεού  και με τον αγώνα της ψυχής του με πνεύμα ταπεινό, δουλεύει  για την χάρη του Θεού.
Αυτό που έζησε για τα λιγότερα  είναι το Κουκουνάρειο της ενορίας του αλλά και το Φιλανθρωπικό  έργο. Όμως  τώρα ήρθε η ώρα  για τα σπουδαιότερα. Η εκκλησία σήμερα θα τον χειροθετήσει  Πνευματικό.  Όταν το  πρωί τον ρώτησα  εάν θα μπορεί να αναλάβει αυτό το βάρος. Εάν μου έλεγε ναι δεν θα τον έκανα. Μου απάντησε  ο Θεός πάντα με βοηθά.  Τον παρατήρησα να πηγαίνει  να προσεύχεται εμπρός στον Εσταυρωμένο. Γέροντά μου σήμερα η εκκλησία θα σου βάλει ένα βαρύτερο σταυρό απ’ αυτόν που φοράς.    Συγκυρία είναι  ότι αυτός που σε έδωσε αυτό τον σταυρό που φοράς, αυτός θα σου δώσει και τον άλλο σταυρό. Να ξέρεις πάτερ ότι   με τον σταυρό αναλαμβάνεις  τις ψυχές αυτών των ανθρώπων.  Όταν θα πας στον θρόνο του Θεού θα δώσεις  λόγο  για την δική σου ψυχή αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Παίρνοντας αυτή την διακονία  μην νομίζεις  ότι η εκκλησία σου έδωσε ούτε τιμή ούτε διάκριση. Αλλοίμονο εάν εμείς οι άνθρωποι της εκκλησίας αρέσομε στον κόσμο. Εάν αρέσομε στον κόσμο  τότε δεν αρέσομε στον Χριστό. Να είσαι υπερήφανος  κάθε φορά που ο κόσμος σε διώκει.  Κάνε το σταυρό σου και   κράτησε  δίπλα   στο σταυρό σου  τον άνθρωπο  που σου έστειλε ο Θεός την πρεσβυτέρα σου.  Κράτησε την ευχή του επισκόπου που σε και με χειροτόνησε και κράτησε την αγάπη του Χριστού και της Παναγίας και αν θέλεις και την δική μου πατρική   και αδελφική αγάπη  και προχώρησε  προς τον Γολγοθά.  Στο τέλος του ευχήθηκε   να τον συνοδεύουν οι ευχές του μακαριστού Ιακώβου  Αργολίδος , που συμπληρώθηκαν  σήμερα 9 μήνες από την  κοίμησή του, και που  είδα σημάδια  της αγιότητος του στην προσωπική μου ζωή. Εύχομαι αυτή η ευλογία  να σε συνοδεύει και να σε σκεπάζει σε  όλη σου τη ζωή.
      Συνεχίζοντας   ο Μητροπολίτης την χειροθεσία  διάβασε  το Ευαγγέλιο και τον ευλόγησε  φωνάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής του ΑΞΙΟΣ, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος  ανέφερε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του,  έκανε  λόγο  για την Ορθόδοξη Χριστιανική Οικογένεια. Είναι χαρά στην εκκλησία να θρέφει  μέσα της  χριστιανικές οικογένειες. Μια οικογένεια  που είναι εδώ  στην ενορία  τους προγόνους  της οποίας και  ιδιαίτερα  την προμήτορα  αείμνηστη κυρά  Δέσποινα, είχα την ευλογία από τον Θεό να την γνωρίσω, είναι η οικογένεια των  εκπαιδευτικών του κ.    και της  κυρίας  Ανταράκη,  άνθρωποι  που γαλουχούνται με την  βοήθεια του Χριστού, άνθρωποι  που  έχουν υψηλό αίσθημα  συνειδήσεως, κάνοντας   ιεραποστολικό  έργο, τους αξίωσε ο Θεός  να δώσουν τους καρπούς  της Ελλάδος. Ένα από  τα παιδιά  τους αυτά είναι ο Αγγελος που από μικρό παιδί  βρισκόταν στο Ιερό. Όταν του ζήτησα να τον χειροθετήσω μου απάντησε  να πάρω  την ευλογία του πνευματικού μου. Σήμερα βλέποντας  την απλότητα και την καθαρότητα  και του  σώματος και της ψυχής του η εκκλησία μας  θα τον χειροθετήσει  Αναγνώστη.  Ώστε με  τη χάρη του Θεού  να προοδεύει  στις σπουδές του και στα μαθήματά  του αλλά  και να προκόψει στην ζωή του. Εχοντας  πάντα και τις ευχές των γονιών του».  Με όλη τη δύναμη της ψυχής του  φώναξε ΑΞΙΟΣ και όλο το εκκλησίασμα  ανεφώνησε το  ίδιο.
Τελειώνοντας αναφέρθηκε  συγκινημένος  στην  γιαγιά του νεαρού Αγγέλου αείμνηστη Δέσποινα Γεωργ. Ανταράκη, η οποία εν ζωή, ήταν ευλαβέστατη και προσέφερε πάντα σε όλες τις εκκλησίες  της Χίου το πρόσφορο για να τελεσθεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τώρα από εκεί ψηλά που είναι θα είναι χαρούμενη για τον εγγονό της.
       Μετά το τέλος  της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  σε όλο το εκκλησίασμα προσεφέρθη  ζεστός καφές και πλούσιο κέρασμα στην αίθουσα του Κουκουνάρειου Πνευματικού Κέντρου. 
Και του χρόνου  να είμαστε  όλοι καλά.


Aκολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου