Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Σήμερα Μ. Παρασκευή  πρωϊ  στον Ιερό Ναό Παναγίας Λατομίτισσας  με κατάνυξη και με την θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πιστών, πραγματοποιήθηκε η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Δεν υπήρχε μάτι που να μην δακρύσει από την συγκίνηση και την  σκέψη και μόνο τα μαρτύρια που υπέστη ο Χριστός μας για να σώσει εμάς από την αμαρτία. Πολύς κόσμος παρηκολούθησε την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών  και την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως.













Τα μικρά κορίτσια ντύθηκαν μυροφόρες κρατώντας στα χέρια τους από ένα μπουκαλάκι με μύρο συμμετείχαν και αυτά στην όλη τελετή.
Το βράδυ στον Επιτάφιο ακόμα ένα πλήρες φωτογραφικό ρεπορτάζ.








Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Ωρα 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα και όλοι οι νέοι και οι νέες αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας ενορίτες της Παναγίας της Λατομίτισσας έδωσαν το παρόν στον στολισμό του Επιταφίου. Γεμάτοι όλοι με όρεξη και ενέργεια να προσφέρουν τη βοήθειά τους για ότι καλύτερο. Πρώτος και υπεύθυνος για όλα ο εφημέριος π. Βασίλειος που συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρομε για την σωστή τοποθέτηση των λουλουδιών.
 


















Τα νεότερα παιδιά  με κλωστή και βελόνα κένταγαν τις βιόλες σε ρέστες. Τι ομορφιά, να βλέπεις τα αγόρια και τα κορίτσια να συμμετέχουν και να ακούν παράλληλα τα κορίτσια να κάνουν πρόβα για να είναι έτοιμες  για τα εγκώμια το βράδυ της Μ. Παρασκευής.Η θυγατέρα του ιερέα Νικολέττα προετοίμασε τα κορίτσια, έκανα πρόβες αρκετές και θα συνεχίσουν κλείνοντας ραντεβού για τις 12.30 μ.μ. σήμερα το μεσημέρι. 
Τέλος ο πάτερ Βασίλειος για να  ευχαριστήσει τους συμμετέχοντας στον στολισμό του Επιταφίου πρόσφερε σε όλους κρασοψυχιά. Είναι αντίδωρο βουτηγμένο σε κρασί. Πάρα πολύ ωραίο και τονωτικό αυτές τις   δύσκολες και κοπιαστικές στιγμές. Σήμερα ωρα 11.00 το πρωϊ η Αποκαθήλωση με εκτενέστερο ρεπορτάζ και  πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

 

 

  Μ. ΠΕΜΠΤΗ  12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

   Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ. - Ο ΟΡΘΡΟΣ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σήμερα με ευλάβεια και κατάνυξη  παρηκολούθησαν όλοι οι πιστοί στην Παναγία Λατομίτισσα την ακολουθία των 12 Ευαγγελίων ψάλλοντας "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου......" ραγίζοντας όλων των Χριστιανών τις καρδιές. Η συγκίνηση μεγάλη από όλους. 
Τα ιδιόμορφα και νοηματικά τροπάρια ήταν το ένα ωραιότερο του άλλου. Ο εφημέριος του ναού π. Βασίλης Φιλιππάκης όπως πάντα γεμάτος ζωντάνια ανέγνωσε και τα 12 Ευαγγέλια με ευλάβεια και συγκίνηση. Το δωδέκατο που ήταν και το τελευταίο το απέδωσε με την καλύτερη βυζαντινή μουσική που έχομε ακούσει.
Ο εφημέριος του Ναού περιφέρει εντός του ναού τον Εσταυρωμένο Χριστό ψέλνοντας συγκινημένος το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου".........



 










 Μετά το πέρας της ακολουθίας  των Αγίων Παθών πολλοί αποφάσισαν να παραμείνουν για να αρχίσουν τον στολισμό του Επιταφείου. Φωτογραφικό υλικό θα ανεβάσουμε πολύ σύντομα. Και του χρόνου.








Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ  ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ

Σήμερα το απόγευμα πολλοί πιστοί προσήλθαν για να παρακολουθήσουν το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, να ακούσουν τις ευχές που διαβάζονται, να μυρωθούν  και να προετοιμασθούν ψυχικά, για την Θεία Μετάληψη. Με ηρεμία και με τάξη όλοι γονάτισαν εμπρός στον ιερέα όταν διάβαζε τις ευχές του Ιερού Μυστηρίου.
 Τελειώνοντας το Ευχέλαιο  άρχισε ο (Ορθρος της Μεγάλης Πέμπτης).





Οι ωραιότεροι ψαλμοί που ακούσθηκαν ήταν της Μ. Τετάρτης. Καταβασίες, Αινοι, Ψαλμοί, Προφητείες,  καθίσματα, Τροπάρια, Αναγνώσματα,  τουλάχιστον  περισσότερες από  δύο 10ετίες είχαμε να ακούσομε εδώ στη Χίο το βράδυ της Μ. Τετάρτης αυτά   κοντάκια.  Ο εφημέριος του ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης με δέος  και με συγκίνηση, -  βλέπε φωτό κάτω, -  έφερε την εικόνα του Μυστικού Δείπνου εις το κέντρο του Ναού για προσκύνηση.
Γέμισαν αγαλίαση οι καρδιές των παρευρεθέντων στην Παναγία την Λατομίτισσα το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Και του χρόνου με υγεία.
Αύριο Μ. Πέμπτη  πλήρες ρεπορτάζ των 12 Ευαγγελίων, αλλά και μετέπειτα κατά την ώρα που οι νέοι και οι νέες της ενορίας μας,  ακόμα και οι μεγαλύτεροι, θα στολίζουν τον επιτάφιο, ενώ παράλληλα θα γίνονται πρόβες για τα εγκώμια που θα ψαλλούν την Μ. Παρασκευή, με την καθοδήγηση της θυγατέρας του εφημερίου, Νικολέττας  Β.Φιλιππάκη, η οποία είναι άριστη τόσο στην μουσική, - με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, - όσο και στην φωνή. Επίσης το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής πάλι θα συνεχισθούν οι πρόβες των εγκωμίων  στο γυναικείο τμήμα, εντός του ναού τριγύρω από τον στολισμένο Επιτάφιο.
 Και φέτος εδώ στην Λατομίτισσα θα πρωτοτυπίσομε, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.




Στο μέσον του ναού η εικόνα του Μυστικού Δείπνου
 ενώ ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο την Μ. Τετάρτη το βράδυ.








  Μ. ΤΡΙΤΗ  ΕΣΠΕΡΑΣ  10/4/2012

Ιδιόμελα και μελωδικά τα σημερινά τροπάρια,  άγγιξαν τις καρδιές όλων των πιστών. Η ερμηνεία  των ύμνων από τον Πρωτοψάλτη  της Παναγίας Λατομίτισσας, κ. Θεόδωρο Κουτσούδη, μαζί με την χορωδία του Τμήματος της Βυζαντινής Μουσικής του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου του ως  άνω   Ιερού  Ναού μας, άγγιξε την τελειότητα. 

 

O Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Λατομίτισσας με ένα μέρος  της  χορωδίας του Τμήματος  Βυζαντινής Μουσικής, ερμήνευσε με εξαίρετο τρόπο και μελωδικότητα το υπέροχο τροπάριο της Κασσιανής.


Την ενορία μας τίμησε με την παρουσία του ο πρ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου 
 κ. Σταμάτης Κάρμαντζης με την σύζυγό του, αλλά και ένα μεγάλο πλήθος  πιστών.
Η ενημέρωσή μας θα συνεχιστεί και αύριο με το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου.

 

 

 

 

 

 

 Μ.  ΤΡΙΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

 Σήμερα  Μ.Τρίτη  ψάλλεται το υπέροχο τροπάριο της Κασσιανής  σε όλους τους ναούς. 


"Kύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή....." ψάλλει όλη η Χριστιανοσύνη.

  Η χορωδία του Πρωτοψάλτη και χοροδιδάσκαλου  κ. Θεόδωρου Κουτσούδη στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Λατομίτισσας θα το αποδώσει με την καλύτερη έντεχνη ερμηνεία, όπως και όλα τα τροπάρια. Πολλοί είναι οι πιστοί που προσέρχονται την συγκεκριμένη ημέρα να ακούσουν και να απολαύσουν το πανέμορφο αυτό τροπάριο που ακούγεται μία φορά  το χρόνο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ   8   ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ "ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ"


 Δέος, συγκίνηση, θλίψη και κατάνυξη εντός του ναού, με μόνο το φως των καντηλιών ακούγονταν  τα ωραιότατα και γεμάτα  ρίγος τροπάρια το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων. Ο ιερέας  βαστάζοντας  με βαθύτατη πίστη στα χέρια του τον Χριστό περιέφερε  τον ναό ψέλνοντας το τροπάριον "Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος όν ευρήσει γρηγορούντα......". 










Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
 ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ 



 O εφημέριος  του ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης την ώρα που μιλάει στο εκκλησίασμα.


Ενα μεγάλο πλήθος πιστών τόσο  της περιοχής του Λατομιού όσο και από άλλες περιοχές προσήλθε το πρωϊ της Κυριακής στην εκκλησία της Παναγίας μας στο Λατόμι για να παρακολουθήσει την Ιερά Θεία Λειτουργία των Βαϊων. 


Στο ψαλτήρι ο κ. Θ. Κουτσούδης κέντρο και αριστερά του ο κ. Ι. Καλογήρου και δεξιά ο κ. Θ. Συγγελόπουλος.









Η χορωδία των Ιεροψαλτών με διευθυντή τον άριστο και καλλίφωνο Αρχιμουσικό κ. Θεόδωρο Κουτσούδη  έψαλλε άριστα τα ωραιότατα τροπάρια της ημέρας αυτής. 
Περί το τέλος  της Θείας Λειτουργίας ο ιερέας διάβασε σε όλο το εκκλησίασμα το Ιερό Πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος. Αναφέρθηκε  με λόγια βαθιά  και συγκινητικά προτείνοντας στους γονείς και στα παιδιά που έχουν πάντα στο μυαλό τους να αγοράζουν αυτές  τις ημέρες τις κροτίδες κάνοντας  πολλές φορές  άθελά τους ζημιά σε πολλά  αντικείμενα στο χώρο  της εκκλησίας, να αξιοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα που θα έδιναν για τα μπομπάκια, να τα προσφέρουν σε ανθρώπους  ή σε αρρώστους  που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ανάσταση  είπε  είναι στις ψυχές και στις καρδιές μας και όχι στο να ξοδεύονται άσκοπα τόσα χρήματα για να γίνεται απλά θόρυβος. Προσκάλεσε όλους παρόντες  και απόντες να προσέλθουν στο ναό μας τόσο κατά την Μ. Εβδομάδα, όσο κατά την ημέρα της Αναστάσεως. Εϊναι πολλοί εκείνοι οι πιστοί που επιλέγουν την Παναγία μας να  ακούσουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, γιατί ξέρουν ότι θα απολαύσουν μια κατανυκτική Λειτουργία, γεμάτη μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση, χωρίς φόβο και κίνδυνο της ζωής τους με τις κροτίδες, ακούγοντας τα Αναστάσιμα τροπάρια με μελωδία και τέχνη. 
Τέλος  κλείνοντας μας υπενθύμισε, ότι  την ημέρα της Ανάστασης σε όλο το εκκλησίασμα στην είσοδο του Ναού προσφέρεται  ένα όμορφο πασχαλιάτικο τσουρέκι με ένα αυγουλάκι κόκκινο και μία πασχαλιάτικη διακοσμημένη λαμπάδα, η οποία - λαμπάδα -  είναι δωρεά εκλεκτής  ενορίτισσάς μας.



Ο εφημέριος του ναού μοιράζει τους σταυρούς στον κόσμο.





Μετά την απόλυση τρία  τεράστια πανέρια γεμάτα με Σταυρούς  μεγάλους και μικρούς  μοίρασε ο Ιερέας της ενορίας π. Βασίλειος  Φιλιππάκης σε όλο  το εκκλησίασμα, ρωτώντας  τον καθ'ένα  πόσους σταυρούς θέλει. Ολοι ήθελαν  περισσότερους  από έναν, για να τους  χαρίσουν, ή για να τους τοποθετήσουν   στα αγαπημένα τους μέρη. 
Ο Θεός να μας έχει όλους καλά και να περάσομε μια όμορφη και ήσυχη Μεγάλη Εβδομάδα.                         ΜΙΤΣΑ ΑΝΤΑΡΑΚΗ - 
                                                                                                                                ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΚΗΣ















ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ



     













       Μια μεγάλη μερίδα ενοριτών κατόπιν προσκλήσεως του εφημέριου του ναού π. Βασιλείου Φιλιππάκη προσήλθε από νωρίς το πρωϊ της Δευτέρας 2/4/2012 και καθ' όλη την ημέρα για να προσφέρει καθένας ότι μπορεί. Με την καθοδήγηση του παπά και με την βοήθεια του επιτρόπου του Ιερού Ναού κ. Σβήνου και του κ. Παναγιώτη Γούναρη έκοψαν τα κλαδιά από τις φοινικές που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του ναού. Τα ωραιότερα και χλωρά σχεδόν κλαδιά προορίζονταν για την ετοιμασία των σταυρών που θα δοθούν την ημέρα των Βαϊων. Οι γυναίκες  της ενορίας εντός του ναού καθάριζαν και γυάλιζαν ότι υπήρχε μέσα στην εκκλησία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας  άρχισαν να φτιάχνουν τους σταυρούς  με τέχνη και με μεθοδικότητα. 

Οι παλαιότερες  γυναίκες με αρχηγό την κ. Γεωργία Κουτσούδη που θυμάται από τα δικά της νεανικά χρόνια μαζί και άλλες   πολλές κυρίες έδειχναν στα νεότερα κορίτσια τον τρόπο που ετοιμάζονται οι σταυροί. 
Επίσης στην τέχνη των σταυρών των Βαίων συμμετείχαν  ο κ. Μιχαήλ  και η κ. Μαρκέλλα Βορριά από τις  Καρυές της Χίου.







Είναι μια όμορφη  και πρωτότυπη διαδικασία και θα πρέπει να την μάθουμε όλοι. Και του χρόνου να είναι όλοι καλά. Το ραντεβού  κλείνει πάντα για την επόμενη εργασία που θα πρέπει να συμβάλλουν πάλι όπως πάντα όλοι. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου