ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΖΩΗΟ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ


Μια μεγάλη μερίδα ενοριτών γυναίκες άνδρες μεγάλα και μικρά παιδιά όλοι έτοιμοι  να στολίσουν και να εργασθούν με όρεξη στην διακόσμηση του Επιταφίου. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Ολοι  μας, ένα πράγμα μόνο θέλαμε. Να τον φτιάξομε τόσο όμορφο   όσο κανένας άλλος. Τα παιδιά έκοβαν τα λουλούδια, πέρναγαν σε κλωστή τις βιόλες και οι μεγάλοι τον διακοσμούσαν ανάλογα. Το αποτέλεσμα ήταν  ένα πραγματικό έργο τέχνης. 
Ολοι χαρήκαμε μα περισσότερο   ο πάτερ ο άγρυπνος φρουρός της ενορίας μας. Σε όλα είναι πανταχού παρόν. Παντού έχει άποψη και γνώμη. Στο τέλος  ανέβηκαν όπως κάθε χρόνο στο κοιμητήριο  με όλα τα παιδιά και έκαναν το καθιερωμένο τρισάγιο εις μνήμη των κεκοιμημένων αδελφών μας. 
Και το καλύτερο στο τέλος ήταν η λεγόμενη κρασοψυχιά. Οτι καλύτερο  για όλους. Ο παπά Βασίλης  πρόσφερε σε όλους πρόσφορο βουτηγμένο σε ανάμα. Η χαρά όλων απερίγραπτη. Η φύση γαληνεμένη η θέα απέραντη αν και η ώρα είχε περάσει αρκετά, κανένας δεν ήθελε να αποχωρήσει. Ευχηθήκαμε όλοι και του χρόνου να μας έχει καλά ο Θεός να αξιωθούμε να ξαναστολίσομε τον Επιτάφιο και να ξαναανταμώσουμε.


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ 
  Η αρχή έγινε από την Δευτέρα 3 Απριλίου. Ολες οι εθελόντριες γυναίκες έδωσαν και φέτος  το παρόν στην εκκλησία για να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν την βοήθειά  τους στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του Ναού. 
      Ετοιμες με διάθεση και αποφασιστικότητα σε όποια δουλειά χρειαστεί. Καθαρισμός και γυάλισμα παντού. Παράθυρα,  πόρτες,  τζάμια, εικόνες, εικονοστάσια, καντήλια, καντήλες, κηροπήγια, κουτιά, μανουάλια, δίσκοι,  θυμιατήρια και πολλά άλλα, όλα μα όλα πρέπει να γυαλίσουν  πάρα πολύ. Ακόμα και η αλλαγή στα ρούχα τα κεντήματα  πρέπει να αλλαχθούν να στολιστούν τα πένθιμα μέσα στο Ιερό αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους.  Και βέβαια το καλαμπούρι και το αστείο δεν λείπουν ποτέ μεταξύ μας. Η κ. Χαρίκλη είναι εκείνη η κυρία που επιβλέπει και τα θέλει όλα να είναι τέλεια. Πάντα θα κάνει τον τελευταίο έλεγχο. Ωραίες εικόνες όλα αυτά μέσα στην εκκλησία. 
     Γυρνάει πίσω το μυαλό μας και σκεπτόμαστε τις παλαιότερες γενιές πριν από εμάς. Κι εκείνες έτριβαν καθάριζαν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ενώ παράλληλα αναρωτιόντουσαν, - όπως άλλωστε κι εμείς τώρα, -   όταν φύγομε εμείς άραγε ποιες θα τα καθαρίζουν όλα αυτά;  Όμως η Παναγία μας   πάντα βρίσκει  και προσκαλεί με τον δικό της τρόπο καινούργια άτομα ακόμα και νέες κοπέλες  που με προθυμία έρχονται να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.
        Σημασία έχει ότι ακόμα και στις δύσκολες μέρες που περνούμε όλοι μας, πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά που  αγαπούν τον χώρο της εκκλησίας  μας.  Αυτό μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα εμάς τους μεγαλύτερους που στον προαύλιο χώρο της Παναγίας  παίξαμε, τρέξαμε, γελάσαμε, παιδιά μικρά τότε, βλέποντας τους μεγαλύτερους να βοηθούν στον καθαρισμό.  


ΚΑΙ  ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ 
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
         


          Τα φοινικόκλαδα  έτοιμα μέσα στο νερό μας περίμεναν να φτιάξομε τα σταυρουδάκια. Ραντεβού το απόγευμα και προσέλευση τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε χώρος πουθενά να σταθείς. Οι μεγάλες γυναίκες δείχνουν την τέχνη τους στα μικρά παιδιά και στις νεώτερες. Πως γίνεται κάθε χρόνο να μην θυμόμαστε πως  φτιάχναμε τους σταυρούς και θα πρέπει και πάλι να μας τα ξαναδείξουν οι μεγαλύτερες αυτό δεν μπορώ ποτέ μου να το καταλάβω. 
      Πόσο μα πόσο ωραία εικόνα εκείνη που όλοι μας ψάχνομε  το ψαλίδι, δείχνομε το αποτέλεσμα, μας μαλώνουν οι μεγαλύτερες σε κάποιο λάθος  του σταυρού που φτιάξαμε, αλλά μετά καμαρώνομε για καθένα που τελειώνει. Μετά από λίγο αρχίζει το μέτρημα μας φτάνουν ρωτάμε τον πάτερ εκείνος θέλει κι άλλους για να μην αφήσει κανένα παραπονεμένο.  Ολοι πρέπει να πάρουν μας λέει με στόμφο.          Παράλληλα την ίδια ώρα μέσα στην εκκλησία έψαλλαν το Απόδειπνο οι κυρίες μαζί με τον πανταχού παρόν εφημέριο  πάτερ Βασίλειο. 
      Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να αξιωθούμε να εορτάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΤΣΑΪ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ

      Με τη βοήθεια και την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου  πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το τσάϊ στην ενορία μας.  Κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή της αποκριάς   εδώ και 17 χρόνια  διοργανώνεται το  καθιερωμένο τσάϊ του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της  Παναγίας Λατομιτίσσης.
Ο   εφημέριος  του Ιερού Ναού πατήρ Βασίλειος Φιλιππάκης  ευχαρίστησε  όλους  τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και τόνισε ότι  όλα τα έσοδα   προσφέρονται στους αναξιοπαθούντες  συμπολίτες μας με αγάπη, εχεμύθεια και συμπόνια.
Ευχαριστούμε θερμά όλο τον κόσμο που μας τίμησε και φέτος  με την παρουσία του και  βοήθησε o καθένας ξεχωριστά  στο φιλανθρωπικό μας έργο.


EN OΨΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016Η  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ 


Η κοινωνία μας  είναι δυστυχώς γεμάτη από αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, για τους οποίους η εκκλησία μας πονά και νοιάζεται. Στην ενορία μας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το Φιλόπτωχο Ταμείο, το οποίο βοηθά με πραγματική αγάπη τους φτωχούς, αρρώστους, ανέργους, αστέγους  αδελφούς μας, τόσο κατά τις ημέρες των εορτών, όσο και καθ’ όλο το έτος προσφέροντάς τους οικονομική ενίσχυση όσο αυτό είναι δυνατόν.
       Δύσκολο το έργο της προσφοράς και δυστυχώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανάγκες για να επουλωθούν οι πληγές της φτώχειας, της  δυστυχίας, της αρρώστιας, της μοναξιάς.
       Καθημερινά πολλά και σοβαρά θέματα απασχολούν τους υπεύθυνους του Φιλοπτώχου Ταμείου μας που με πολύ αγάπη και σοβαρότητα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
       Ετσι λοιπόν  και φέτος  με την ευκαιρία της γιορτής  των Χριστουγέννων, η ενορία μας, στάθηκε δίπλα  στη φτώχεια, στην αγωνία και  τον πόνο των  πολλών ενοριτών   μας και μη, που αντιμετωπίζουν εφιαλτικές καταστάσεις και  τους ανακούφισε με τρόφιμα  και με  χρήματα,  που τους  πρόσφερε.
    Oλα γίνονται με την χάρη του Θεού, τα προσφέρομε με απόλυτο σεβασμό, διάκριση και Αγάπη προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, σε μια εποχή απομόνωσης και ατομισμού, το αγκάλιασμα  της  φτώχειας,  της αγωνίας και  του πόνου του διπλανού μας είναι  υποχρεώσή μας.
      Ευχαριστούμε όλους, επώνυμους και ανώνυμους που έστω και από το υστέρημά τους, ενισχύουν το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο και τους ευχόμεθα ο Θεός να τους ανταμείβει δια πρεσβειών της Υπεραγίας  Δεσποίνης ημών Θεοτόκου προστάτιδος της ενορίας μας.
    Ευχόμαστε τα Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος να φέρουν την αγάπη και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Καλό και ευλογημένο Δωδεκαήμερο.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 
ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ  
 ΕΝ ΟΨΕΙ
ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


           Αρκετές ημέρες πριν από την  Κυριακή των Βαϊων άρχισε   να γίνεται ο καθαρισμός  και  το γυάλισμα  σε όλα τα μπρούτζινα είδη και  ασημικά που βρίσκονται εντός του ναού.   Πολλές   ενορίτισσες  και φέτος  με προθυμία  και  διάθεση για δουλειά συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία και  άρχισαν να εργάζονται ακατάπαυστα.  Εργατικές μέλισσες,  λες και ήταν  χωρίστηκαν  σε ομάδες και η μία βοήθαγε την άλλη.  Όλα μα όλα έπρεπε να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια.

   Το επόμενο βήμα ήταν να ετοιμαστούν οι σταυροί των Βαϊων.
Με πρόγραμμα  και με σωστή συνεννόηση ήρθαν διάφορες ηλικίες, μικρά παιδιά, κοπέλες, νεότερες, μεγαλύτερες, κατέφθασαν για να ασχοληθούν όλοι μαζί και  πάλι στην τέχνη του σταυρού  από φύλλο  φοινικόδεντρου.
   Μαγεία έμπνευση, τέχνη, δημιουργία,  όλα μαζί τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν τελειώνεις ένα σταυρό. Τον καμαρώνεις, ικανοποιείσαι, και θέλεις να φτιάξεις κι άλλον, κι άλλον. Οι μεγάλες κυρίες  που εδώ και πολλά χρόνια τους φτιάχνουν δείχνουν με ευχαρίστηση  στα νέα παιδιά και  όλοι μαζί γίνονται μια συνεργάσιμη ομάδα. Η ικανοποίηση όλων είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
Μετράμε ξαναμετράμε  την ποσότητα μην τυχόν και δεν μας φτάσουν αλλά και με τη βοήθεια της οικογένειας του κ. Μιχάλη και της συζύγου του Μαρκέλλας Βορριά  από τις Καρυές, καθώς και της  καλής ενορίτισσας κ. Ελπίδας Θεοδ. Κουτσούδη  η οποία έφτιαξε τα μικρά - μικρά σταυρουδάκια που οι περισσότεροι τα προτιμούν.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσομε ότι παλαιότερα οι σταυροί φτιάχνονταν  από  λιγοστά άτομα στο σπίτι τους. Όμως με πρωτοβουλία του  ακούραστου, δραστήριου και πάντα πρωτοπόρου παπά Βασίλη η όλη προετοιμασία   γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Τι ωραία έθιμα να πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Ετσι αυτό το έθιμο δεν θα εκλείψει ποτέ.


Οι εργασίες για την καθαριότητα του Ναού συνεχίστηκαν για ολόκληρη την εβδομάδα. Ακόμα και στο Κοιμητήριο  του Ναού καθαρίστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι.  Όλα είναι πλέον έτοιμα και προγραμματισμένα για την κάθε ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Ευχή μας  και του χρόνου να μας έχει η Παναγία μας   όλους καλά και να περάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα Ειρηνικά, Χριστιανικά και Χαρούμενα.

ΚΑΛΗ KAI ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Η ενημέρωσή μας θα συνεχισθεί όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.


20 MAΡTIOY 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 
KAI TO
 ΠΑΝΕΝΟΡΙΑΚΟ ΜΝΗMΟΣΥΝΟ


"Τὴν ἄχραντον Εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν Ἀγαθέ,
 αἰτούμενοι συγχώρησιν τῶν πταισμάτων ἡμῶν,
  Χριστὲ ὁ Θεός· βουλήσει γὰρ ηὐδόκησας σαρκὶ ἀνελθεῖν ἐν τῷ Σταυρῷ,
 ἵνα ῥύσῃ οὓς ἔπλασας ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἐχθροῦ·
 ὅθεν εὐχαρίστως βοῶμέν σοι· Χαρᾶς ἐπλήρωσας τὰ πάντα, 
ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, παραγενόμενος εἰς τὸ σῶσαι τὸν Κόσμον."

     Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.).
Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.
    Στην  ενορία  μας  έχει καθιερωθεί  εδώ και πολλά χρόνια την Κυριακή της Ορθοδοξίας,  να τελείται μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών  των διατελεσάντων Εφημερίων, Επιτρόπων, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων, Κτητόρων, μεγάλων Ευεργετών, και Δωρητών και πάντων των διακονησάντων  του ως άνω Ιερού Ναού και των Ναϊδρίων  αυτού.
     Οι χοροί των ιεροψαλτών  με την καθοδήγηση του  χοράρχη κ. Θεόδωρου Κουτσούδη  έψαλλαν  μελωδικότατα και με κατάνυξη τα εξαίρετα τροπάρια  της ημέρας της Ορθοδοξίας.
Η σημερινή λαμπρή  εορτή  έκλεισε με την  περιφορά  των εικόνων  από τα μικρά παιδιά της  εκκλησίας μας  και με τον  ιερέα  να κρατά  με ευλάβεια και  συγκίνηση  την εικόνα  της  Δεήσεως  (Τρίπτυχο), διαβάζοντας τις περικοπές  του συνοδικού της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, ενώ  έψαλλε το Μέγα Προκείμενο   «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός υμών  ο ποιών θαυμάσια μόνος». Δεν υπήρχε  σήμερα πιστός εντός του ναού που να μην δακρύσει και να μην συγκινηθεί. Εορτάσθηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η νίκη  της Ορθοδόξου χριστιανικής διδασκαλίας και πίστεως.
Μετά το τέλος της  Θείας Λειτουργίας ένα ζεστό καφέ  με  νηστίσιμα εδέσματα προσέφεραν στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  οι Κυρίες της Φιλοπτώχου που εδώ και αρκετά  χρόνια  προσφέρουν  αυτή την ημέρα. Ευχόμεθα καλή  και ευλογημένη  Μεγάλη Τεσσαρακοστή να περάσομε και να αξιωθούμε να προσκυνήσομε τα φρικτά Πάθη του Κυρίου μας και την ζωηφόρο Ανάστασή του.


ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015

Η  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ 

          Η κοινωνία μας  είναι δυστυχώς γεμάτη από αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, για τους οποίους η εκκλησία μας πονά και νοιάζεται. Στην ενορία μας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το Φιλόπτωχο Ταμείο, το οποίο βοηθά με πραγματική αγάπη τους φτωχούς, αρρώστους, ανέργους, αστέγους  αδελφούς μας, τόσο κατά τις ημέρες των εορτών, όσο και καθ’ όλο το έτος προσφέροντάς τους οικονομική ενίσχυση όσο αυτό είναι δυνατόν.
       Δύσκολο το έργο της προσφοράς και δυστυχώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανάγκες για να επουλωθούν οι πληγές της φτώχειας, της  δυστυχίας, της αρρώστιας, της μοναξιάς.
       Καθημερινά πολλά και σοβαρά θέματα απασχολούν τους υπεύθυνους του Φιλοπτώχου Ταμείου μας που με πολύ αγάπη και σοβαρότητα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
       Ετσι λοιπόν  και φέτος  με την ευκαιρία της γιορτής  των Χριστουγέννων, η ενορία μας, στάθηκε δίπλα  στη φτώχεια, στην αγωνία και  τον πόνο των  πολλών ενοριτών   μας και μη, που αντιμετωπίζουν εφιαλτικές καταστάσεις και  τους ανακούφισε με τρόφιμα  και με  χρήματα,  που τους  πρόσφερε.
     Σε μια εποχή απομόνωσης και ατομισμού, το αγκάλιασμα  της  φτώχειας,  της αγωνίας και  του πόνου του διπλανού μας είναι  υποχρεώσή μας.
  
      Ευχαριστούμε όλους, επώνυμους και ανώνυμους που έστω και από το υστέρημά τους, ενισχύουν το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο και τους ευχόμεθα ο Θεός να τους ανταμείβει δια πρεσβειών της Υπεραγίας  Δεσποίνης ημών Θεοτόκου προστάτιδος της ενορίας μας.
     
    Ευχόμαστε τα Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος να φέρουν την αγάπη και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Καλό και ευλογημένο Δωδεκαήμερο.


ΚΥΡΙΑΚΗ  4  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015 – 2016
ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

   Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της  ενορίας μας, μετά το πέρας της  Θείας Λειτουργίας,  ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης  ετέλεσε τον  αγιασμό  επί τη ενάρξει των  δωρεάν μαθημάτων 2015 – 2016.

       Πολλοί μαθηταί, καθηγηταί και γονείς  προσήλθαν στην τέλεση του αγιασμού για να συμμετάσχουν στην έναρξη  των μαθημάτων που θα διδάσκονται αφιλοκερδώς  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  Λατομιτίσσης. 

     Ο εφημέριος του Ιερού Ναού μας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και φέτος, έως  ότου ολοκληρωθεί το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων. Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο ότι ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των ενδιαφερομένων, υπάρχουν πολλά άτομα που αποφασίζουν να εγγραφούν στα δωρεάν μαθήματα αρκετά καθυστερημένα. Συνεπώς οι αλλαγές στο πρόγραμμα είναι αναπόφευκτες.
Περισσότερο επικεντρώθηκε στο θέμα των 30 Εκπαιδευτικών, τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την ανιδιοτελή προσφορά τους.
  Ο π. Βασίλειος ο οποίος  είναι ο δημιουργός και άγρυπνος φρουρός στην όλη διοργάνωση,  στην ομιλία του μετά το πέρας του Αγιασμού άρχισε με τις  ευλογίες της εκκλησίας μας και συνέχισε  απευθυνόμενος σε όλους  με  τα εξής λόγια: Σήμερα εμείς εδώ ρίξαμε ένα σποράκι και εσείς με την δική σας επιμέλεια και θέληση, θα το πολλαπλασιάσετε όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας. Ευχαρίστησε την οικογένεια ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΗ, για άλλη μια χρονιά που δημιούργησαν τον Πνευματικό Κέντρο στην ενορία μας και προς τιμήν τους έχει δοθεί το όνομα, και που ακόμα ενισχύουν την εκκλησία  της Παναγίας Λατομιτίσσης. Ιδιαιτέρως τους μνημόνευσε διότι είναι μεγάλοι δωρηταί και πάντα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο της ενορίας μας. Κλείνοντας είπε: εύχομαι καλή πρόοδο και δύναμη τόσο  στους  μαθητάς όσο και στους γονείς,  ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ονομάζοντάς τους ανιδιοτελείς στρατιώτες που θα αφιερώσουν κάποιο χρόνο  για να διδάξουν και φέτος τα μαθήματα στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας Λατομιτίσσης.
     
Απευθυνόμενος  προς τους γονείς των παιδιών είπε ότι  πρέπει να έχετε άμεση   επικοινωνία   με τους   καθηγητές  να  μαθαίνετε  πως   πηγαίνουν οι επιδόσεις   των παιδιών σας. Επίσης   ζήτησε  να  διατηρούν τους  χώρους   καθαρούς όπως   διατηρούμε   καθαρά  τα σπίτια μας. 

Κλείνοντας απευθύνθηκε σε όλο το διδακτικό προσωπικό και το παρεκάλεσε  πριν αρχίσουν το μάθημα να γίνεται προσευχή. Ας μη λησμονούμε το «Από Θεού άρξασθαι».

Τέλος σε όλους τους εγγεγραμμένους μοίρασε  το Πρόγραμμα των μαθημάτων, το οποίο παραθέτομε κατωτέρω.
Καλή χρονιά σε όλους.

ΛΗΞΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2014- 2015
 ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ  κ. ΜΑΡΚΟΥ


Με την παρουσία του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου  το απόγευμα της Τετάρτης  10  Ιουνίου 2015  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της  Παναγίας Λατομιτίσσης πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση  επί τη λήξει των Ενοριακών δραστηριοτήτων της περιόδου 2014 – 2015. Στην εκδήλωση  παρευρέθησαν ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης Ναύαρχος Λ.Σ. εν αποστρατεία,  ο κ. Δημήτριος Μάντικας ιατρός πρ. Πρόεδρος Ομηρείου και πλήθος κόσμου. Επίσης  έδωσαν το παρόν όλα τα Μ.Μ.Ε.  στην αποχαιρετιστήρια  εκδήλωση.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού  πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης, φανερά συγκινημένος,  είπε τα εξής στην ομιλία του:

"Σεβασμιώτατε ,
Αγαπητοί μου Συνεργάτες, Κυρίες & Κύριοι.
        20 Αυγούστου 2015. Θα συμπληρωθούν δέκα πέντε (15) χρόνια από τότε που με την βοήθεια του Θεού και δια Πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και Οδηγητρίας της και Προστάτιδος της ενορίας μας, λειτουργεί το Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον Παναγίας Λατομιτίσσης. Αυτό το σημαντικό χρονικό διάστημα των δέκα πέντε (15) ετών, συγκεντρωθήκαμε σήμερα να τιμήσομε,  ακόμη δε να ευχαριστήσομε τον Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το έλεός του και μας εστήριξε στην προσπάθεια αυτή.
      Δοξολογούμε και ευχαριστούμε τον Κύριο και γι αυτήν του την ευεργεσία. Τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για το άπειρον έλεός του, με το οποίον μας περιέβαλε ώστε να δυνηθούμε με τη χάρη Του, να λειτουργήσομε τον πρώτο χρόνο 2000 – 2001, με οκτώ (8) επιμορφωτικά εργαστήρια, και οκτώ (8) επιμορφωτάς, δειλά – δειλά και φοβισμένα και σήμερα να φθάνομε τα 22  εργαστήρια και με 29 επιμορφωτές. Οι συνολικοί μαθητές κάθε ηλικίας εφέτος που παρηκολούθησαν  τα μαθήματα ήταν 308, και μάλιστα να έχομε τη χαρά της  πλούσιας και αυθόρμητης ανταποκρίσεως του λαού μας και της πλούσιας εκδηλώσεως των αισθημάτων του, αγάπης και χαράς για την επιμορφωτική του πρόοδο αλλά και κυρίως την ψυχική ωφέλεια που κατά την χρονική περίοδο των δέκα πέντε χρόνων, απεκόμισαν μέσα σε ένα εκκλησιαστικό χώρο της Παναγίας Λατομιτίσσης.
      Αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Κύριό μας και την Μεγάλη Προστάτιδα της Ενορίας μας την «Παναγία την Οδηγήτρια», πλημμυρίζουν την καρδιά μου την στιγμή αυτή. Την βρήκα συμπαραστάτη στο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό μου έργο, βλέποντας καθημερινά εδώ και  δέκα πέντε (15) χρόνια το πώς ξεκινήσαμε και το πώς πορευόμαστε σήμερα. Περάσαμε όλοι μαζί με τους αγαπητούς και ακούραστους συνεργάτες μου και επιμορφωτές, ώρες ατελείωτες, προσφέροντας εις την Διακονία της Εκκλησίας  μας, όπως άλλοτε έχω ξαναπεί και θα το λέω, ανιδιοτελώς. Θα μου επιτρέψετε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ να υπογραμμίσω την ανιδιοτελή προσφορά τους για την οποία και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και προσεύχομαι πάντοτε γι αυτούς και τις   οικογένειές τους, όπου συνεργάστηκαν όλα  αυτά τα χρόνια για την καλή λειτουργία και απόδοση του Πνευματικού   μας   Κέντρου.
      Και να γιατί, μέσα στην παγωνιά την αδιαφορία και την μοναξιά αυτού  του κόσμου, υπάρχουν ακόμα καρδιές πυρωμένες από αγάπη προς τον πλησίον μας, είτε μικρός είτε μεγάλος είναι αυτός, που προσφέρουν εντελώς εθελοντικά τις  υπηρεσίες τους στο ιερό έργο   για την ανακούφιση των νέων μας. Διαθέτουν ώρες από τον   προσωπικό τους χρόνο, αφήνουν τις  οικογένειές   τους, και δίνουν το ζωντανό παρόν στην πρόσκληση της εκκλησίας μας.
   Εδώ όμως θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τα ονόματα των επιμορφωτών και το μάθημα που δίδαξαν.

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ: ΑΙΔΕΣΙΜ. ΠΡΩΤΟΠΡ.  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ N. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ
ΜΕΛΕΤΗ  ΑΓΙΑΣ  ΓΡΑΦΗΣ: ΒΕΡΑ ΑΝΤΑΡΑΚΗ & ΚΥΡΙΑΚΗ  ΛΙΤΣΑΚΗ                  
ΑΓΓΛΙΚΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗ  & ΣΤΑΜΑΤΙΑ  ΛΙΑΔΑΚΗ  & ΒΕΡΑ ΑΝΤΑΡΑΚΗ.
ΓΑΛΛΙΚΑ: ΜΑΡΓΙΕΤΤΑ ΣΑΛΙΑΡΗ  & ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΥΜΝΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΚΑ: ΥΠΑΤΙΑ  ΖΥΜΑΡΑΚΗ  & ΚΑΛΛΙΟΠΗ  ΓΑΤΑΝΑ
ΙΤΑΛΙΚΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΛΛΕ-ΒΕΡΒΕΡΑΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΑ : ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ: ΜΥΡΩΠΗ  ΔΑΝΙΗΛ
ΤΟΥΡΚΙΚΑ:  ΩΡΑΙΑΝΘΗ ΣΤΑΜΠΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΜΟΣ
ΕΚΦΡΑΣΗ  ΕΚΘΕΣΗ & ΙΛΙΑΔΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΠΟΤΑΜΟΥΣΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΜΙΧΑΪΛΙΔΗ 
ΦΥΣΙΚΗ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ & ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΟΥΝΑΦΑΤΣΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: θΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΔΗΣ
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΑ ΧΕΙΛΑ & ΑΣΠΑΣΙΑ  ΤΣΑΓΚΑΤΟΥ & ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΒΙΔΗΣ & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΑΡΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΑΜΑΝΔΙΩΤΗΣ 
ΚΕΝΤΗΜΑ: ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ  
ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΔΗ
ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΦΑΡΜΑΚΑ

           Θα ήθελα να γνωστοποιήσω εις το σεβαστόν ακροατήριο ότι όλα αυτά τα προαναφερθέντα επιμορφωτικά μαθήματα θα λειτουργήσουν και κατά την νέα σχολική περίοδο 2015- 2016. Θα πρέπει όμως απαραιτήτως να δηλώσετε και πάλι τη συμμετοχή σας, από 15 – 30 Σεπτεμβρίου.
Έναρξη μαθημάτων Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015.

Μαζί  με την ευγνωμοσύνη  προς το άπειρον έλεος του Κυρίου μας, θέλω με την συμπλήρωση  αυτής της δεκαπενταετίας (15), να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους τους φανερούς και αφανείς συνεργάτες μου στην προσπάθεια αυτή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρεσβυτέρα μου Κωνσταντίνα, όπου μου συμπαραστέκεται  αθόρυβα και με βοηθά στο ιερατικό μου έργο.
     Πριν όμως ολοκληρώσω την ομιλία μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου Σεβασμιώτατε, δια την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο προσωπό μου  αλλά  και την στήριξη και συμπαράσταση στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας όπου και φέτος Λαμπρύνετε με την παρουσία σας.
    Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε να κάνω  μια ανοιχτή πρόσκληση και σε άλλους επιμορφωτάς που μας ακούν. Αδελφέ μου μη μένεις   έξω  από αυτό το προσκλητήριο αγάπης και προσφοράς, σίγουρα είσαι και εσύ  χρήσιμος, σίγουρα μπορείς να προσφέρεις   και  εσύ, γιατί μέσα στην εκκλησία   ο καθένας   μας   έχει  τη δική   του  διακονία. Εμπρός λοιπόν η Παναγία η Οδηγήτρια η Λατομίτισσα σε περιμένει στην  αυλή της, σε περιμένει  στον  Οίκο της  να  διακονίσεις   και  εσύ.
Σε όλους  εσάς  τους  προσκεκλημένους   που είχατε  την ευγενική   καλωσύνη   να   μας   τιμήσετε,   σας  ευχαριστώ  από την  καρδιά   μου.Η παρουσία σας   μας  δίνει  θάρρος   και  δύναμη  να συνεχίσομε αυτό το θεάρεστο   έργο.
     Τέλος Σεβασμιώτατε επικαλούμαι  τας ευχάς   και τας  ευλογίας σας  για την ενίσχυση τόσο  των διδασκόντων, προς φωτισμόν  και πρόοδο των μαθητευομένων  όσο  και του Κουκουναρείου   Πνευματικού Κέντρου  της  ενορίας  μας.
Καλό και ευλογημένο καλοκαίρι".
 
Οι μαθηταί  εξέθεσαν τα έργα που έφτιαχναν όλο το χρόνο, και ο κόσμος που ήταν πάρα πολύς, είχε την δυνατότητα να τα βλέπει και να ακούει παράλληλα την ωραιότατη  Μουσική που έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα τα παιδιά και  την οποία διδάχθηκαν από τους καθηγητές Μουσικής  κ. Στυλιανό Παντελογιάννη,  κ. Μαρία Χειλά, κ.  Ασπασία Τσαγκάτου,  κ. Παντελή Λεβίδη και  κ. Νικόλαο Κόταρη.

Οι Βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία του κ. Θεόδωρου Κουτσούδη επίσης υπέροχοι και συγκινητικοί.
Τα εργόχειρα που είχαν εκτεθεί  από τις κυρίες εξαιρετικά, οι Αγιογραφίες και οι  εικόνες με τα ζωηρά χρώματα μοναδικά, τα φυτά  που φύτεψαν και καλλιέργησαν οι μαθηταί της γεωπονικής, και  η ζωγραφική  επάνω σε καμβά πολύ ωραία με απαλά γήινα χρώματα.
Η εκδήλωση έκλεισε   με τον Εθνικό Υμνο και με την απονομή των βεβαιώσεων εις τους μαθητάς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο.  Ο ιερέας μας ευχήθηκε   καλό και ευλογημένο  καλοκαίρι να περάσομε. Ολοι μαζί να βρεθούμε ξανά τον  Σεπτέμβριο για την καινούργια σχολική   περίοδο  2015 – 2016. Και του χρόνου   να είμαστε όλοι καλά.
 Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Η  ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ 
ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ 
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, 
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ
 ΤΗΣ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ
       Στα πλαίσια της ποιμαντικής   διακονίας της  ενορίας, ο Ιερός Ναός Παναγίας  Λατομιτίσσης δια του  Φιλοπτώχου Ταμείου της, καθημερινά δίνει  το  δικό  του αγώνα, τη  δική  του παρουσία,  για προσφορά αγάπης, γνήσια αγάπη, έμπρακτη αγάπη  και συμπαράσταση σε πολλούς αναξιοπαθούντες και εμπερίστατους  συνανθρώπους  της ενορίας μας και όχι μόνο (πτωχούς, αρρώστους, ανέργους, αστέγους)  αρκετές φορές το χρόνο και ειδικότερα  τα Χριστούγεννα και  το Πάσχα.
      Δύσκολο το έργο της και μεγάλες  οι ανάγκες για να επουλωθούν οι πληγές της φτώχειας, της  δυστυχίας, της αρρώστιας, της μοναξιάς.
      Η Εκκλησία μας όμως   ποτέ δεν λησμονεί  το  χρέος της αγάπης. Ένα χρέος  που μένει ανεξόφλητο όσο υπάρχει δίπλα μας η φτώχεια, η αρρώστια, ο πόνος,  τα οποία δυστυχώς  κτυπούν όλο και περισσότερο   στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τούς ελάχιστους  αδελφούς  του  Χριστού μας
       Οι υπεύθυνοι όμως του έργου αυτού αγωνίζονται με όσες δυνάμεις διαθέτουν. Προπάντων  όμως  στηρίζονται  στη φιλανθρωπική διάθεση των πλούσιων σε χριστιανικά συναισθήματα ενοριτών  μας. 
       Ετσι λοιπόν  και φέτος  με την ευκαιρία της γιορτής  των Χριστουγέννων, στάθηκε δίπλα  στη φτώχια, στην αγωνία και  τον πόνο των  πολλών ενοριτών   μας και μη, που αντιμετωπίζουν εφιαλτικές καταστάσεις και  τους ανακούφισε με τρόφιμα  και με  χρήματα,  που τους  επρόσφερε.
     Σε μια εποχή απομόνωσης και ατομισμού, το αγκάλιασμα  της  φτώχειας,  της αγωνίας και  του πόνου του διπλανού μας είναι  υποχρεώσή μας.
    Ευχαριστούμε όλους, επώνυμους και ανώνυμους που έστω και από το υστέρημά τους, ενισχύουν το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο και τους ευχόμεθα ο Θεός να τους ανταμείβει δια πρεσβειών της Υπεραγίας  Δεσποίνης ημών Θεοτόκου προστάτιδος της ενορίας μας.
Ευχόμαστε σε όλους ένα ευλογημένο Δωδεκαήμερο.

ΛΗΞΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2013 - 2014
 ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ
 κ. ΜΑΡΚΟΥ

Με την παρουσία του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου  το απόγευμα της Τετάρτης 11  Ιουνίου 2014  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της  Παναγίας Λατομιτίσσης πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση  επί τη λήξει των Ενοριακών δραστηριοτήτων της περιόδου 2013 – 2014.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού  πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης, φανερά συγκινημένος, στην ομιλία του τόνισε:

       «Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός μας εδίδαξε  «Μακάριον εστί μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν» (Πραξ. 20,35).  Η ανθρώπινη ζωή καταξιώνεται και αποκτά νόημα μέσα από την αγάπη, την προσφορά,  την διακονία. Η έμπρακτη αγάπη μας βοηθά να ελευθερώσομε την ψυχή μας από τα ζοφερά πάθη  και τις αδυναμίες  μας.
      Ετσι κι εμείς βιώνοντας την ευαγγελική εντολή της αγάπης, και της προσφοράς, προσπαθούμε να δώσομε με το δικό μας τρόπο, εδώ εις το Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον με τους άξιους και αγαπητούς συνεργάτες μου, που προσφέρουν  εντελώς εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους στο Ιερό έργο της ενορίας μας, για την επιμόρφωση και ανακούφιση των συνανθρώπων μας.  Διαθέτουν ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο, αφήνοντας τις οικογένειές τους και δίνουν καθημερινά το ζωντανό παρόν τους, στο προσκλητήριο της ανιδιοτελούς  εθελοντικής προσφοράς της εκκλησίας μας.
        Η χαρά μου και η συγκίνησή  μου είναι μεγάλη, διότι ξεκινώντας από πέντε (5) εργαστήρια και με (5) πέντε συνεργάτες την πρώτη περίοδο 2000-2001 και  σήμερα κλείνομε το 14ο έτος  λειτουργίας   και δράσεως 2013 – 2014  με   είκοσι δύο (22)  εργαστήρια και είκοσι πέντε (25) συνεργάτες. Οι συνολικοί μαθητές κάθε ηλικίας  που παρηκολούθησαν τα μαθήματα ήταν φέτος 270.
Τέλος λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο εφημέριος  τόνισε: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου Σεβασμιώτατε, δια την στήριξη και προβολή του έργου μας, όπου και φέτος λαμπρύνετε  με την παρουσία σας την  εκδήλωσή μας. Σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε για το έργο που επιτελείται στο Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον».    

Κατόπιν στο βήμα ο εφημέριος του Ναού πατήρ Βασίλειος προσκάλεσε τον καθηγητή κ. Νίκο Φλάμο  να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους όλων των συνεργατών  του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου.

      Οι μαθηταί  εξέθεσαν τα έργα που έφτιαχναν όλο το χρόνο, και ο κόσμος που ήταν πάρα πολύς, είχε την δυνατότητα να τα βλέπει και να ακούει παράλληλα την ωραιότατη  Μουσική που έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα τα παιδιά και  την οποία διδάχθηκαν από τους καθηγητές Μουσικής  κ. Στυλιανό Παντελογιάννη και κ. Μαρία Χειλά.

Οι Βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία του κ. Θεόδωρου Κουτσούδη επίσης υπέροχοι και συγκινητικοί.
Τα εργόχειρα που είχαν εκτεθεί  από τις κυρίες εξαιρετικά, οι Αγιογραφίες και οι  εικόνες με τα ζωηρά χρώματα μοναδικά, τα φυτά  που φύτεψαν και καλλιέργησαν οι μαθηταί της γεωπονικής, η ζωγραφική  επάνω σε καμβά πολύ ωραία με απαλά γήινα χρώματα,  και οι συμμετέχουσες κυρίες στην Συμβουλευτική Γονέων παρουσίασαν ένα πλακάζ   με θέμα την οικογένεια αλλά και με την συμμετοχή των παιδιών τους.
Η εκδήλωση έκλεισε   με την απονομή των βεβαιώσεων εις τους μαθητάς και ο ιερέας μας ευχήθηκε   καλό και ευλογημένο  καλοκαίρι να περάσομε. Ολοι μαζί να βρεθούμε ξανά τον  Σεπτέμβριο για την καινούργια σχολική   περίοδο  2014 – 2015. Θα λειτουργήσουν πάλι όλα  τα τμήματα και θα προστεθούν και  άλλα. Και του χρόνου   να είμαστε όλοι καλά.
 Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

         Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης και οι διδάσκοντες εις το Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον Παναγίας Λατομιτίσσης, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση η οποία θα γίνει την  11ην Ιουνίου ημέρα Tετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. εις το ως άνω Πνευματικόν Κέντρον της Ενορίας μας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΥ επί τη λήξει των Ενοριακών Δραστηριοτήτων της περιόδου   2013 - 2014
  Κατηχητικό –Βυζαντινή Μουσική -  Μελέτη Αγίας Γραφής - Αγγλικά –­­­­ Ιταλικά –Γαλλικά – Ισπανικά - Αγιογραφία – Ζωγραφική – Ενόργανη Μουσική – Κέντημα – Κοπτική Ραπτική – Πληροφορική - Μαθηματικά – Φυσική - Έκφραση Έκθεση – Ιλιάδα -  Αρχαία – Ενισχυτική Διδασκαλία - Γεωπονική – Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων.

Μετά  τιμής

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
+ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ

Τα μέλη
Οι Διδάσκοντες

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ 
κ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ 


ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ

Χριστός Ανέστη.

       Εντελώς ξαφνικά επισκέφθηκε την ενορία μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.

      Ο Σεβασμιώτατος εξεπλάγη με την πανέμορφη θέα που βρίσκεται  ο Ιερός Ναός καθώς επίσης  και από τα μαθήματα που διδάσκονται αφιλοκερδώς εντός του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου. Μεγάλη μας τιμή και ευλογία να επισκεφθεί τον Ιερό μας Ναό της Παναγίας Λατομιτίσσης και την ενορία μας ο ποιμενάρχης των Σερρών.

       Στον τεράστιο πλάτανο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού με την ολόδροση σκιά του, ξεκουράστηκαν λίγο οι αρχιερείς και οι συνοδοί τους.

      Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

                                                                                                                                        
                                                                                                                             
 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΙΟΥ                                                                
    ΨΑΡΩΝ & ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ                                 
    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
  ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ
    ΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΘΕΜΑ: «Εκδημία  Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου
π.  Γεωργίου Εμ. Τζιώτη

              Εν Χίω σήμερον την 11ην του μηνός Απριλίου του έτους 2014 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 11ην πρωινή, συνήλθε εκτάκτως εις συνεδρία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του  Ιερού Ναού Παναγίας Λατομιτίσσης κατόπιν νομίμου προσκλήσεως του εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Ν. Φιλιππάκη.
             Μετά την γενομένη προσευχή  και διαπιστωθείσης απαρτίας, τον λόγον λαβών ο πρόεδρος  αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημίαν εις την άνω Ιερουσαλήμ, εις την θριαμβεύουσαν εκκλησίαν, του αοιδίμου  πατρός Γεωργίου Τζιώτη, αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου, ο οποίος  επί σειρά ετών προσέφερε τας εφημεριακάς αυτού υπηρεσίας εις την ενορίαν μας.
            Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιερέως που ταπεινά, με ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη, με σοφία και πολυετή εμπειρία, με ιδιαίτερες ιερατικές γνώσεις, με πίστη και αφοσίωση, υπήρξε ο αείμνηστος πατήρ Γεώργιος.
Το Συμβούλιο αφού εξέφρασε τη λύπη του για την εκδημία του σεβαστού ιερέως, ομόφωνα απεφάσισε όπως:
1) Παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία που θα ψαλλεί στον I. Ναό Αγίου Ιακώβου πόλεως Χίου.
2) Εις μνήμην του να προσφερθούν χρηματικά ποσά σε άπορες οικογένειες.
3) Τελέσει αμέσως μετά την λήξη του συμβουλίου «τρισάγιο» υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Γεωργίου εις τον Ιερό Ναό Παναγίας Λατομιτίσσης.
4) Να δοθεί αντίγραφο του Ψηφίσματος στην τεθλιμμένη οικογένεια.
5) Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στο διαδίκτυο του  Ιερού Ναού www.kimisilatomitissaxiou.blogspot.gr
6) Τέλος το όνομα του αειμνήστου πατρός  Γεωργίου Τζιώτη να μνημονεύεται εσαεί εις την Αγία Πρόθεση. 
Μη υπάρχοντος ετέρου θέματος λύεται η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν ως έπεται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 + Πρωτοπρεσβύτερος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΙΡΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΒHΝΟΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΑΡΓΥΡΩ ΣΕΖΕΝΙΑ.


 ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΤΕΛΕΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ  ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
 ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013 – 2014

      Στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της ενορίας μας, την Κυριακή το πρωϊ  μετά το πέρας της  Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη αγιασμός  επί τη ενάρξη των μαθημάτων 2013 – 2014, από τον εφημέριο του Ιερού μας Ναού π. Βασίλειο Φιλιππάκη. Πολλοί μαθηταί, καθηγηταί και γονείς  προσήλθαν στην τέλεση του αγιασμού για να συμμετάσχουν στην έναρξη  των μαθημάτων που θα διδάσκονται αφιλοκερδώς  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  Λατομιτίσσης. 
Ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος, ο οποίος  εμφανώς συγκινημένος  αυτή την ημέρα, μιας και είναι ο δημιουργός και άγρυπνος φρουρός στην όλη διοργάνωση, - μας άνοιξε την καρδιά του,- στην ομιλία του μετά το πέρας του Αγιασμού.  Αρχισε με τις ευχές  και τις ευλογίες  που έχει η ενορία μας από τον Μητροπολίτη μας κ. ΜΑΡΚΟ,  και συνέχισε  απευθυνόμενος σε όλους  με  τα εξής λόγια: Εύχομαι καλή πρόοδο και δύναμη τόσο στους μαθητάς όσο και στους γονείς,  ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ονομάζοντάς τους στρατιώτες ανιδιοτελείς που θα αφιερώσουν κάποιο χρόνο  για να διδάξουν τα μαθήματα αφιλοκερδώς στο Κουκουνάρειο.

Καταλήγοντας τόνισε ότι, εδώ ο χώρος   που θα  προσέρχεσθε  καθημερινά   δεν θα πληρώνει    κανένας  τίποτα.   Όμως   θα   πρέπει    οι γονείς  να έχουν άμεση   επικοινωνία   με τους   καθηγητές  να  μαθαίνουν πως   πηγαίνουν οι επιδόσεις   των παιδιών τους. Επίσης   ζήτησε  να  διατηρούν τους  χώρους   καθαρούς όπως   διατηρούμε   καθαρά  τα σπίτια μας.  Η επικοινωνία με τους καθηγητάς   είναι   απαραίτητη και επιβάλλεται από όλους τους γονείς.

Κλείνοντας απευθύνθηκε σε όλους τους  διδάσκοντας τα μαθήματα τονίζοντας ότι καλό θα είναι πριν αρχίσουν το κάθε μάθημα να γίνεται προσευχή. Ας μη λησμονούμε το «Από Θεού άρξασθε».

Σε όλους στο τέλος μοίρασε  το Πρόγραμμα των μαθημάτων που θα διδάσκονται  καθημερινά.
Η  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  
 ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥΜε την παρουσία του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου  το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2013 στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της  Παναγίας Λατομιτίσσης πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση  επί τη λήξη των Ενοριακών δραστηριοτήτων της περιόδου 2012 – 2013.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού  πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης, φανερά συγκινημένος, διότι βλέπει ότι οι κόποι του όλων  των χρόνων  δεν πάνε χαμένοι, - άνοιξε την εκδήλωση με την ομιλία του, τονίζοντας  σε όλους ότι  διανύομε το 14ο έτος  των σεμιναρίων που διεξάγονται στην ενορία και  ευχαρίστησε  ιδιαίτερα τους  συνεργάτες του που κανείς  τους δεν πληρώνεται γι αυτό που  προσφέρουν.

Επίσης στην ομιλία του ο πατήρ Βασίλειος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας κ. ΜΑΡΚΟ που μας τίμησε με την  παρουσία του καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γανιάρη, τον Πρόεδρο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου κ. Δημήτρη Μάντικα, αλλά   και όλο τον κόσμο που  τίμησε την εκδήλωση.
Συνεχίζοντας την ομιλία του  είπε: Από το  2000   ξεκινήσαμε την δραστηριότητα της ενορίας.  Ξεκινήσαμε με 5 εργαστήρια και σήμερα έχομε  18 συνολικά.  Την επομένη σχολική περίοδο  θα λειτουργήσουν 20 εργαστήρια με 24 συνεργάτες. Όταν εγκαινιάσαμε  το Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  είχαμε  αναφερθεί στο τι θα κάνουμε. Και αυτό γίνεται πράξη. Με τη χάρη του Θεού  αξιωθήκαμε  και φέτος   να εορτάσομε   μαζί και να ευχαριστήσομε   πρώτα  τον Θεό και την Παναγία μας   που   μας   αξίωσε   σήμερα   αλλά και που  έδωσε  το κουράγιο  στους συνεργάτες  στο ανιδιοτελές   έργο της ενορίας. 
Μετά το τέλος της ομιλίας του  προσκάλεσε στο βήμα τον Μητροπολίτη Χίου κ. ΜΑΡΚΟ. Με την γλαφυρότητα του λόγου που διακρίνει τον Μητροπολίτη μας αναφέρθηκε ο κ. Μάρκος για την ζωή της ενορίας που πάντα στηρίζεται  στο έργο το ενάρετο που παράγει το Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης.


Στο βήμα ο εφημέριος του Ναού πατήρ Βασίλειος προσκάλεσε τον καθηγητή κ. Νίκο Φλάμο  να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους των όλων των συνεργατών  του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου.
Κατόπιν οι μαθηταί  εξέθεσαν τα έργα που έφτιαχναν όλο το χρόνο, και ο κόσμος που ήταν πάρα πολύς, είχε την δυνατότητα να τα βλέπει και να ακούει παράλληλα την ωραιότατη  Μουσική που έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα τα παιδιά και  την οποία διδάχθηκαν από τον καθηγητή Μουσικής  κ. Στυλιανό Παντελογιάννη. 

Οι Βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία του κ. Θεόδωρου Κουτσούδη επίσης υπέροχοι και συγκινητικοί.
Τα εργόχειρα που είχαν εκτεθεί  από τις κυρίες εξαιρετικά, οι Αγιογραφίες και οι ωραιότατες εικόνες με τα ζωηρά χρώματα μοναδικά, τα φυτά  που φύτεψαν και καλλιέργησαν οι μαθηταί της γεωπονικής, η ζωγραφική  επάνω σε καμβά πολύ ωραία με απαλά γήινα χρώματα,  και οι συμμετέχουσες κυρίες στην Συμβουλευτική Γονέων παρουσίασαν τρία πλακάζ  γεμάτα λέξεις αγάπης και στοργής  στην ανατροφή των  παιδιών μας.
Η εκδήλωση έκλεισε   με την απονομή των βεβαιώσεων εις τους μαθητάς και ο ιερέας μας ευχήθηκε   καλό και ευλογημένο  καλοκαίρι να περάσομε. Ολοι μαζί να βρεθούμε ξανά τον  Σεπτέμβριο για την καινούργια σχολική   περίοδο  2013 – 2014. Θα λειτουργήσουν πάλι όλα  τα τμήματα και θα προστεθούν και  άλλα. Και του χρόνου   να είμαστε όλοι καλά.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ 
ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣΚάθε ημέρα  στις 6.00 το απόγευμα στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο γίνονται οι πρόβες της  γυναικείας χορωδίας με υπεύθυνη την θυγατέρα του εφημέριου του ναού χοράρχη Ανώτερων Θεωρητικών και Φωνητικής, Νικολέττα Β. Φιλιππάκη, Πτυχιούχο Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Προσκαλούνται  όσες θέλουν να συμμετάσχουν.
 
ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


H  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ  
 ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ 
Από το πρωϊ της  Δευτέρας  22 Απριλίου 2013   άρχισε   να γίνεται ο καθαρισμός  και  το γυάλισμα  σε όλα τα μπρούτζινα είδη και  ασημικά που βρίσκονται εντός του ναού.   Δεκαπέντε  και πλέον  ενορίτισσες  από το πρωϊ της Δευτέρας   με διάθεση και όρεξη για να προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους   προσήλθαν   στην Παναγία μας την Οδηγήτρια και  άρχισαν να εργάζονται ακατάπαυστα.  Εργατικές μέλισσες,  λες και ήταν  χωρίστηκαν  σε ομάδες και η μία βοήθαγε την άλλη.  Όλα μα όλα έπρεπε να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια.  Την ίδια ώρα  στον εξωτερικό χώρο  ο  εφημέριος   του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης με  την βοήθεια των  κ.κ. Γεωργίου Σβήνου,   Εμμανουήλ    Στείρου    Επιτρόπων του Ιερού μας Ναού, και των κ.κ.  Παναγιώτη  Γούναρη,  Ιωάννη Μανδαμαδιώτη και Μιχάλη Βορριά,  έκοψαν από τα φοινικόδεντρα  που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο  κλαδιά φοινίκων για να γίνει η προετοιμασία των  σταυρών που θα μοιραστούν την ημέρα των Βαΐων.Το απόγευμα  άλλα συνεργεία  έφθασαν, αυτή τη φορά οι  ηλικίες ήταν διάφορες, μικρά παιδιά, κοπέλες, νεότερες, μεγαλύτερες, μέχρι φοιτηταί κατέφθασαν για να ασχοληθούν όλοι μαζί και  πάλι στην τέχνη του σταυρού  από φύλλο  φοινικόδεντρου. Μαγεία έμπνευση, τέχνη, δημιουργία,  όλα μαζί τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν τελειώνεις ένα σταυρό. Τον καμαρώνεις, ικανοποιείσαι, και θέλεις να φτιάξεις κι άλλον, κι άλλον. Οι μεγάλες κυρίες  που εδώ και πολλά χρόνια τους φτιάχνουν δείχνουν με ευχαρίστηση  στα νέα παιδιά και  όλοι μαζί γίνονται μια συνεργάσιμη ομάδα. Περισσότεροι από 600 σταυροί φτιάχτηκαν  μέσα σε δύο  ημέρες, έτοιμοι να προσφέρει ο ιερέας μας την ημέρα των Βαΐων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσομε ότι παλαιότερα οι σταυροί φτιάχνονταν  από  λιγοστά άτομα στο σπίτι τους. Όμως με πρωτοβουλία του  ακούραστου, δραστήριου και πάντα πρωτοπόρου παπά Βασίλη η όλη προετοιμασία   γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Τι ωραία έθιμα να πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Ετσι αυτό το έθιμο δεν θα εκλείψει ποτέ.

Η γράφουσα αυτές τις γραμμές  έχει να θυμάται πολλά και διάφορα έθιμα στην ενορία μας  ωραίες εικόνες  που δεν λησμονούνται ποτέ. Όμως αυτήν την προετοιμασία ποτέ μα ποτέ δεν την ζήσαμε εδώ και  πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια με τον εφημέριο του ναού  να είναι πάντα παρόν  έχει  καταφέρει όχι μόνο αυτή η τέχνη να παραμείνει και να την γνωρίζουν όλοι, αλλά να φέρει κοντά όλους τους ενορίτες να γνωρίζονται καλύτερα  και να υπάρχει αγάπη μεταξύ τους. Μπράβο του, μπράβο του.  Μία ενορία  αυτά χρειάζεται  περισσότερο  από κάθε τι άλλο.

Οι εργασίες για την καθαριότητα του ναού θα συνεχιστούν για ολόκληρη την εβδομάδα που διανύομε  διότι  από την επομένη αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας.

Ευχή μας  και του χρόνου να μας έχει η Παναγία μας   όλους καλά και να περάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα Ειρηνικά, Χριστιανικά και Χαρούμενα.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.ΚΥΡΙΑΚΗ  7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2013

ΤΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ   
ΣΤΗΝ  ΠΑΝΑΓΙΑ  ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ


Η Τρίτη Κυριακή  των Νηστειών ονομάζεται

«Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως».


Με κάθε  λαμπρότητα και  μεγαλοπρέπεια   γιορτάσαμε και στην ενορία μας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Οι πιστοί με κατάνυξη  προσκύνησαν τον Τίμιον και Ζωηφόρον Σταυρόν  του Κυρίου μας.

 Ο εφημέριος  του Ιερού μας Ναού π. Βασίλειος Ν. Φιλιππάκης, με ευλάβεια και συγκίνηση    μετέφερε  τον Τίμιο Σταυρό  με μια σεμνή πομπή  στο κέντρο του ναού   καθώς και μέρος του Τιμίου Ξύλου,  ψέλνοντας με συγκίνηση  το Απολυτίκιο « Σώσον Κύριε τον λαό σου και ευλόγισον την κληρονομίαν σου…..»   θυμιάζοντας    πέριξ του τετραποδίου  σταυροειδώς τον ευπρεπισμένο με βιόλες και δεντρολίβανα  Τίμιον Σταυρό και το Τίμιο Ξύλο και  τέλος   αφού προσκύνησε  έψαλλε  με κατάνυξη «Τον  Σταυρόν  σου  προσκυνούμεν  Δέσποτα και την Αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν». 

Πλήθος ενοριτών και όχι μόνο εκκλησιάσθηκε  και προσκύνησε  τον Σταυρό, οπου θα παραμείνει  καθ΄όλη την  εβδομάδα  και  στο τέλος  κάθε ακολουθίας  γίνεται η προσκύνηση.Η χορωδία των Ιεροψαλτών  έψαλλε  με βυζαντινούς ύμνους   τα ιδιόμελα τροπάρια «Δεύτε πιστοί το ζωοποιόν Ξύλο προσκυνήσωμεν…»,  «Σήμερον ο Δεσπότης της Κτίσεως….»,  «Σήμερον ο απρόσιτος τη ουσία….», και το «Σήμερον το προφητικόν πεπλήρωται λόγιον…..», ενώ ο ιερέας  διένειμε στο εκκλησίασμα το δεντρολίβανο διακοσμημένο με μώβ βιόλα.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

ΤΟ ΠΑΝΕΝΟΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ
Πανηγυρική και λαμπρή η σημερινή ημέρα Kυριακή  της Ορθοδοξίας . Ημέρα  κατά την οποία εορτάζομε  το εκπληκτικό θαύμα της πίστεως, τον θρίαμβο για την επικράτηση της αλήθειας της Ορθοδοξίας έναντι της πλάνης των αιρέσεων.
 Στην  ενορία  μας  έχει καθιερωθεί  εδώ και πολλά χρόνια  να τελείται μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών  των διατελεσάντων Εφημερίων, Επιτρόπων, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων, Κτητόρων, μεγάλων Ευεργετών, και Δωρητών και πάντων των διακονησάντων  του ως άνω Ιερού Ναού και των Ναϊδρίων  αυτού.
Ο εφημέριος του Ιερού  Ναού  Παναγίας Λατομιτίσσης, πατήρ Βασίλειος  Ν. Φιλιππάκης  μερίμνησε  για τον  στολισμό και διάκοσμο  του  Ιερού προσκυνήματος. Η  μοναδική εικόνα της Παναγίας    «Ρόδον το Αμάραντον»  τοποθετημένη  εις το μέσον του ναού  που με συγκίνηση ο κόσμος  προσκυνούσε.
Οι χοροί των ιεροψαλτών  με την καθοδήγηση του  χοράρχη κ. Θεόδωρου Κουτσούδη  έψαλλαν  μελωδικότατα και με κατάνυξη τα εξαίρετα τροπάρια  της ημέρας της Ορθοδοξίας.
Η σημερινή λαμπρή  εορτή  έκλεισε με την  περιφορά  των εικόνων  από τα μικρά παιδιά της  εκκλησίας μας  και με τον  ιερέα  να κρατά  με ευλάβεια και  συγκίνηση  την εικόνα  της  Δεήσεως  (Τρίπτυχο), διαβάζοντας τις περικοπές  του συνοδικού της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, ενώ  έψαλλε το Μέγα Προκείμενο   «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός υμών  ο ποιών θαυμάσια μόνος». Δεν υπήρχε  σήμερα πιστός εντός του ναού που να μην δακρύσει και να μην συγκινηθεί. Εορτάσθηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η νίκη  της Ορθοδόξου χριστιανικής διδασκαλίας και πίστεως.
Μετά το τέλος της  Θείας Λειτουργίας ένα ζεστό καφέ  με  νηστίσιμα εδέσματα προσέφεραν στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  οι Κυρίες της Φιλοπτώχου που εδώ και αρκετά  χρόνια  προσφέρουν  αυτή την ημέρα. Πάντα με υγεία και καλή  και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να περάσομε.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ 
 ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 
ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣEδώ και 13 χρόνια τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου (Ασώτου) γίνεται η  ενοριακή σύναξη (τσάι)  στην αίθουσα του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου.  Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη  και συγκινητική.

Ο  πάτερ Βασίλειος  καλωσόρισε  και ευχαρίστησε τον κόσμο στην ομιλία του τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η προσφορά στον πλησίον μας αυτές τις ημέρες που διανύομε είναι το παν.

Αναφέρθηκε στο  φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει το Φιλόπτωχο Ταμείο της ενορίας μας   ευχαριστώντας  από  τα βάθη της καρδιάς του,  τους συνεργάτες του, τις Κυρίες της Φιλοπτώχου που έφτιαξαν μόνες τους όλα τα εδέσματα  και τους δωροθέτες.

Ολοι  έφυγαν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι ευχόμενοι και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναβρεθούμε στον ίδιο χώρο την ίδια ημέρα.

Με πρωτοβουλία του  εφημέριου του ναού  κατόπιν συνεννοήσεως με τα μέλη της Φιλοπτώχου αποφάσισαν  να προσφέρουν στους   λαθρομετανάστες  εδέσματα, αφού οι ανάγκες τους  όπως τονίζει η ανακοίνωση  της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, δεν περιορίζονται μόνο στην ένδυση και υπόδηση. Οι πενήντα ψυχές έχουν ανάγκη σίτισης.

Με οδηγό Τον Κύριο μας και πυξίδα τα λόγια του Μητροπολίτη μας, ας βοηθήσουμε και αυτές τις ταλαιπωρημένες ψυχούλες.

Αμεσα έγινε η μεταφορά των εδεσμάτων  στον χώρο που φιλοξενούνται οι  λαθρομετανάστες ενώ η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη.

Αναδημοσιεύομαι από το site  της Μητροπόλεως το κείμενο  που αναρτήθηκε από την υπηρεσία της ιματιοθήκης.

Η ενορία της Παναγίας της Λατομίτισσας, στους λαθρομετανάστες.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ενορία της Παναγίας Λατομιτίσσης, έκανε την καθιερωμένη ετήσια σύναξη (τσάι) της. Μετά την ολοκλήρωση της όμορφης αυτής βραδιάς, η σκέψη τόσο του εφημερίου πατρός Βασιλείου Φιλιππάκη όσο και των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου, στράφηκε προς τους πάσχοντες λαθρομετανάστες. Μετά από σχετική επικοινωνία με τους πατέρες της ιματιοθήκης, δοθήκαν οι ανάλογες πληροφορίες και έτσι, αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα  εδέσματα, παραδόθηκαν από τον εφημέριο και την επιτροπή στον χώρο που φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες.

Εκ της ιματιοθήκης.
ΕΟΡΤΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΟΙΔΗΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ 
ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΚΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ  Δ’ (1979 – 2011)


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ  ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ’          Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 εορτή του Αγίου Διονυσίου ο εν Αιγίνης, ετελέσθη Ιερό Μνημόσυνο  εις ανάμνηση της εορτής του αοιδίμου Μητροπολίτου Χίου κυρού  ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ’, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΥ, πλαισιωμένος  από  ιερείς και διακόνους.
        Παραθέτομε κατωτέρω  την ομιλία  του εφημερίου μας π. Βασιλείου  Ν. Φιλιππάκη.


«Δίκαιοι είς τον αιώνα ζώσι
και εν Κυρίω ο μισθός αυτών»
                                                                  (Σ. Σολομώντος)
Σεβασμιώτατε πάτερ και Δέσποτα.
       Όταν εκφωνεί κανείς επιμνημόσυνο λόγο κινδυνεύει να υπερβάλει και να αποδίδει στον κοιμηθέντα  αρετές και προτερήματα περισσότερα από όσα είχε.
         Στην περίπτωση του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ του Δ., πνευματικού μας πατέρα, συμβαίνει το αντίθετο. Όσα εγκωμιαστικά  και να αναφέρουμε  θα είναι κατώτερα της πραγματικότητας. Όπως σημειώνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στον Επιτάφιο λόγο του στην αδελφή του Γοργονία, «Δεν κατέχομαι από τον φόβο αυτό, μήπως  προσπεράσω την αλήθεια. Το αντίθετο φοβούμαι, μήπως υστερήσω της αλήθειας.
        Η στιγμή αυτή,  κατά την οποία συγκεντρωμένοι στον πάνσεπτο τούτο,  ιστορικό και μεγαλόπρεπο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Θεού, τελούμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  εις τιμή και μνήμη  του μακαριστού επισκόπου μας, είναι ιερή και συνάμα γεμάτη συγκίνηση και πόνο.  Για όλους μας,  προπαντός όμως για τον ιερό κλήρο  και τον πιστό λαό της Μητροπόλεώς μας.
        Ιερή  λέγω, γιατί συγκεντρωμένοι γύρω από την Αγία Τράπεζα, όλοι εμείς παρακαλούμε «τον Θεόν των πνευμάτων και πάσης σαρκός», για τον κυρό  Ιεράρχη μας, να τον αναδείξει πολίτη  της επουράνιας Βασιλείας Του, δίνοντάς του συγχώρηση για ότι ως άνθρωπος με ατέλειες αμάρτησε στην επίγεια ζωή του.
       Είναι όμως και ώρα γεμάτη  από συγκίνηση και πόνο, για τον προσωρινό χωρισμό του πνευματικού μας πατέρα από τα πνευματικά  του   παιδιά.
Ο χωρισμός αυτός έστω και προσωρινός, είναι   πικρός  και   προκαλεί   λύπη.
     Αυτός όμως που γλυκαίνει  τον πόνο μας είναι η ελπίδα στο Χριστό και στην παντοτεινή ζωή,  που εκείνος  μας  χαρίζει, όπως τονίζει ο Αγιος  Γρηγόριος ο Θεολόγος στο λόγο του στο Μέγα Αθανάσιο, λέγοντας,  «Θεώ γαρ ζώσι πάντες οι κατά Θεόν ζήσαντες» (εξακολουθούν  να ζουν ενώπιον του Θεού όποιοι έζησαν κατά το θέλημά Του, ακόμη και αν φύγουν από την ζωή).
        Σήμερα που τελούμε το μνημόσυνό του, μπορούμε να υπερτονίσουμε ότι «και το όνομα αυτού ζή και τον έπαινον αυτού  εξαγγέλλει η Εκκλησία».
        Η κοίμησή του συνέβαλε να συνειδητοποιήσουμε την αξία του επισκόπου, που είχαμε, τις πολλές και μεγάλες αρετές του, την πολύτιμη πολυχρόνια ποιμαντική  του   προσφορά.
        Πράγματι το όνομά του «ζη», βρίσκεται καθημερινά στα χείλη όλων μας, και αυτό αποτελεί ένα αδιάκοπο εκκλησιαστικό μνημόσυνο, από την μια πλευρά  του  εκκλησιαστικού   πληρώματος  της εκκλησιαστικής   περιοχής μας και από την άλλη,  όλων εκείνων τους οποίους   ο αοίδιμος  γέροντας υπηρέτησε και συνδέθηκε  στενά   μαζί τους. 
      Στο πρόσωπό του, εφαρμόζονται   περίτρανα  τα λόγια  του   Σοφού Σειράχ, «εν συντελεία ανθρώπου, αποκάλυψις έργων και ζωής» (11,37) δηλαδή όταν τελειώσει η επίγεια ζωή του ανθρώπου, θα γίνει αποκάλυψη και φανέρωση των έργων του).  Η φανέρωση τόσο των έργων του όσο και της ζωής του, που είναι  ευχάριστα στον Θεό υπηρετούν το πνευματικό οικοδόμημα της Εκκλησίας Του.
         Υπήρξε  ο σήμερα  μνημονευόμενος   όντως  Επίσκοπος  του Θεού, πράος και συγκαταβατικός, ωφέλιμος  σε πολλούς, Χριστοκεντρικός στην πίστη και τη ζωή,  ιεροπρεπής, με ήθος αυστηρό και ακέραιο. Το εκκλησιαστικό του φρόνημα εξόχως ανεπτυγμένο, ταπεινός, ευλαβής, δίκαιος, φιλόθεος και φιλάνθρωπος. Ειρηνικός  και ειρηνοποιός, ομολογητής, αγωνιστής αλλά και μαχητικός όταν κινδύνευε η πίστη μας. Φορέας και μεταφορέας πολλών χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, εσωτερικών και εξωτερικών. Είχε το χάρισμα της ησυχίας, το οποίο καλλιεργούσε με επιμέλεια.
     Χωρίς να συμβιβάζεται  σε  θέματα πίστεως και πνευματικής ζωής κατόρθωνε να πλησιάζει το ιδεώδες του Αποστόλου Παύλου, που μας διδάσκει «ει δυνατόν μετά πάντων ανθρώπων ειρηνεύεται»(Ρωμ. 12,18). Όσο εξαρτάται από σάς να έχετε ειρηνικές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους).
    Ήταν σοβαρός   ιερουργός  του Ευαγγελίου και της ευχαριστιακής σύναξης, και χαρισματούχος λειτουργός, προικισμένος  με το εξόχως πλούσιο φωνητικό και μουσικό του τάλαντο.
       Στους Ιερούς Ναούς που περιόδευε, στις τρείς και παραπάνω  δεκαετίες της διακονίας του, χωρίς να κάνει παρατηρήσεις, επέβαλλε την ιεροπρέπεια και την δική του παρουσία.
       Οντως  ήταν κληρικός με την σύνεση των Αγίων και την σωφροσύνη των δικαίων. Κατά το μακροχρόνιο διάστημα, που   κρατούσε  το πηδάλιο της πνευματικής διακυβέρνησης της επισκοπής του, αποδείχθηκε σοφός  οιακοστρόφος.
    Η διοίκηση που είναι έργο επίμοχθο και λεπτό, έρχεται να αποκαλύψει συνήθως και τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση  εκείνου που την ασκεί. Και είναι αλήθεια, ότι ο αοίδιμος εδώ έδειξε ένα πλούτο αρετών που στόλιζαν την προσωπικότητά του.
   Ιδιαίτερα στις  σχέσεις  του  με τους Ιερείς και τους συνεργάτες του, υπήρξε και πατέρας και αδελφός.
        Ακόμη ήτο συμπαραστάτης στους πόνους, θλίψεις, θανάτους , αλλά και στις χαρές. Βρισκόταν  παρών και ευλογούσε και αγίαζε με την αρχιερατική του χάρη.
       Ενίσχυε τους πιστούς, στήριζε   τους  αρρώστους,  βοηθούσε  τα ορφανά, ελεούσε τους πτωχούς,  προσευχόταν για όλους, και ήταν πολύ κοντά στα μαθητικά νειάτα,  θεωρητικά και πρακτικά.
         Του χρωστάμε πολλά, οι περισσότεροι ιερείς της Μητροπολεώς μας, την ιερωσύνη μας,  και το πλήρωμα της εκκλησίας μας τη σχέση του με τα μυστήρια της Εκκλησίας του Χριστού.
 Πραγματικά του ταιριάζουν τα λόγια του Θεοδώρου του Στουδίτη.  Η κοίμηση των φιλαρέτων ανδρών είναι το τέλος των λυπηρών, αλλά και η αρχή των αγαθών.
       Αξιοσέβαστε πατέρα και  γέροντά μας,                                                                                                                                                                                
Κλήρος και λαός  με πρωτοστάτη και πρωτοπόρο το νέο Επίσκοπό μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟ, πνευματικό σου παιδί, Επίσκοπο έμπειρο και σεμνό που γνωρίζουμε όλοι μας ότι τον αγαπούσες και ότι όταν περιστάσεις  δύσκολες το κάλεσαν  έγινε άγγελος φτερωτός και έτρεξε να σου συμπαρασταθεί, τελούμε σήμερα το εόρτιο  μνημόσυνό σου.
Αυτή την ώρα, κατά τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, μας εποπτεύεις  άνωθεν και εμείς παρακαλούμε  τον Πανοικτίρμονα Κύριο να σε αναπαύσει εν ειρήνη έχοντας τον Χριστό που αγάπησες φως και χαρά και να σου ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου.
       Δεν θα λησμονήσουμε ούτε την πνευματική σου κληρονομιά   που μας   άφησες, ούτε το γλυκύ και χαριτωμένο σου πρόσωπο.
           Τα πνευματικά σου αναστήματα, καθώς θα διαπλέουμε το πέλαγος  της ζωής , που είναι πολυκύμαντο και ταραχώδες, θα αντλούμε από τη σεβαστή σου   μορφή έμπνευση και παρηγοριά.
      Παράλληλα σου υποσχόμαστε πως δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
       Η μνήμη σου  θα παραμένει αιώνια  στις   καρδιές μας.
      Θα θυμούμαστε  πάντοτε την σεβάσμια μορφή σου, τα λόγια σου, την αγάπη σου, την πατρική σου στοργή, τους κόπους και τους μόχθους σου, καθώς και την μαρτυρία της ζωής σου κοντά στο Θεό.
       Σε παρακαλούμε τώρα που λειτουργείς στο υπερουράνιο και νοερό θυσιαστήριο του Θεού, να προσεύχεσαι για όλους μας και ιδιαίτερα για τον επάξιο διάδοχό σου στο πηδάλιο της ακριτικής μαρτυρικής και αγιοτόκου νήσου, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
      
Σεβασμιώτατε,
Ας παρακαλέσουμε το Δεσπότη μας Χριστό να τον δοξάσει περίλαμπρα στο επουράνιό Του θυσιαστήριο και ο Κύριός μας με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και των Αγίων Πάντων να μας αξιώσει να συναντηθούμε στο ατελεύτητο πανηγύρι της Βασιλείας Του.
       Ας μας σκεπάζει γέροντά μας όλους η ευλογία σου και ας μας εμπνέει το υψηλό υπόδειγμά σου.
     Ο Διονύσιος δεν θα μας ξεχάσει.  Ας μην τον ξεχάσουμε και εμείς.                                                                      
                                                                                                                                                                           
                                                                       +ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ
Εν Χίω τη 17ηνΔεκεμβρίου 2012
ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ 
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣΕν όψει των εορτών των Χριστουγέννων   ο εφημέριος του Ιερού μας Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης, πρότεινε   συνάντηση των κυριών που αποτελούν  το Φιλόπτωχο Ταμείο της Παναγίας Λατομιτίσσης,  προκειμένου να  συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού, σε ποιες άπορες οικογένειες θα προσφέρουν και φέτος   διάφορα τρόφιμα.

Πρόθυμες  οι κυρίες  της Φιλοπτώχου  προσήλθαν στην πρόσκληση του π. Βασιλείου και  με την καθοδήγηση του ιερέα ετοίμασαν και κατέγραψαν τα άτομα που πραγματικά είχαν ανάγκη βοηθείας.  Η διοργάνωση, η  εχεμύθεια,  και η υπευθυνότητα  σ’ αυτή την συγκέντρωση είναι το παν, μας τόνισε ο ιερέας και όλες οι κυρίες το έπραξαν στο έπακρο. Ένα πλούσιο έργο διοργανώνει καθ΄όλο το έτος κρυφά, φανερά ο Ιερός Nαός Παναγίας Λατομιτίσσης καθώς και το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού μας. Υπάρχει πόνος, θλίψη, και  πολλά οικονομικά προβλήματα σε πολύ κόσμο το τελευταίο διάστημα. Η εκκλησία ήταν είναι και θα είναι πάντα κοντά στον συνάνθρωπό μας. Εβδομήντα και πλέον οικογένειες βοηθήθηκαν και φέτος  από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Παναγίας μας.

Ολοι ευχαρίστησαν τον ιερέα και τις κυρίες της Φιλοπτώχου, για το θεάρεστο έργο που προσφέρουν.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ 


ΤΕΛΕΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ  ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2013


      Στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  της ενορίας μας, την Κυριακή το πρωϊ 30 Σεπτεμβρίου 2012 μετά το πέρας της Ιεράς Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη αγιασμός  επί τη ενάρξη των μαθημάτων 2012 – 2013, από τον εφημέριο του Ιερού μας Ναού π. Βασίλειο Φιλιππάκη. 
Πολλοί μαθηταί, καθηγηταί και γονείς  προσήλθαν στην τέλεση του αγιασμού για να συμμετάσχουν στην έναρξη  των μαθημάτων που θα διδάσκονται αφιλοκερδώς  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  Λατομιτίσσης.  


Ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης, ο οποίος  εμφανώς συγκινημένος  αυτή την ημέρα, μιας και είναι ο δημιουργός και άγρυπνος φρουρός στην όλη διοργάνωση, - μας άνοιξε την καρδιά του,- στην ομιλία του μετά το πέρας του Αγιασμού.  Αρχισε με τις ευχές  και τις ευλογίες  που έχει η ενορία μας από τον Μητροπολίτη μας κ. ΜΑΡΚΟ,  και συνέχισε  απευθυνόμενος σε όλους  με  τα εξής λόγια: Εύχομαι καλή πρόοδο και δύναμη τόσο στους μαθητάς όσο και στους γονείς,  ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ονομάζοντάς τους στρατιώτες ανιδιοτελείς που θα αφιερώσουν κάποιο χρόνο  για να διδάξουν τα μαθήματα αφιλοκερδώς στο Κουκουνάρειο. Συγκινημένος είπε ότι βλέπει στα μάτια του κόσμου  με την προσέλευση όλων ότι θέλουν  να μάθουν και να διδάξουν αφού δίπλα του έχει καλούς ανθρώπους. Κανένας  καθηγητής   δεν του αρνήθηκε   την πρόσκληση για να διδάξει. Εχει  22 συνεργάτες και  όπως είπε εμείς εδώ ρίξαμε  τον σπόρο και περιμένομε τον Ιούνιο να τον θερίσομε. 


Καταλήγοντας τόνισε ότι, εδώ ο χώρος   που θα  προσέρχεσθε  καθημερινά   δεν θα πληρώνει    κανένας  τίποτα.   Όμως   θα   πρέπει    οι γονείς  να έχουν άμεση   επικοινωνία   με τους   καθηγητές  να  μαθαίνουν πως   πηγαίνουν οι επιδόσεις   των παιδιών τους. Επίσης   ζήτησε  να  διατηρούν τους  χώρους   καθαρούς όπως   διατηρούμε   καθαρά  τα σπίτια μας.  Η επικοινωνία με τους καθηγητάς   είναι   απαραίτητη και επιβάλλεται από όλους τους γονείς.
Τέλος αναφέρθηκε  στο νέο μάθημα που έκανε την εμφάνισή του το οποίο σίγουρα ενδιαφέρει πολλούς, διότι  όλοι μας έχομε κάποια προβλήματα στην οικογένειά μας. Ονομάζεται Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων και θα διδάσκεται από την Ψυχολόγο κ. Ιωάννα  Γρηγοροπούλου.  Πρώτα όμως   θα απευθυνθούμε στην  Παναγία μας και στον Τριαδικό Θεό και μετά θα επισκεφθούμε τους ειδικούς  για να βοηθηθούμε  κάπως.
Σε όλους στο τέλος μοίρασε  το Πρόγραμμα των μαθημάτων που θα διδάσκονται  καθημερινά το οποίο δημοσιεύομαι παρακάτω.


ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με  την συμπλήρωση σαράντα  ημερών από το θάνατο της  πολυαγαπημένης  μας   Μητέρας, Γιαγιάς,  Αδελφής,  Θείας και   Εξαδέλφης

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
Το Γένος Μαλαχιά
Θύμα Πολέμου

Τελούμεν την προσεχή Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης Χίου και παρακαλούμε όσους τιμούν την μνήμην της όπως παραστούν σ’ αυτό και ενώσουν μαζί μας τις προς τον Ύψιστον  δεήσεις των.

ΤΑ ΤΕΚΝΑ:
    ΙΩΑΝΝΗΣ   ΚΑΙ   ΚΑΛΛΙΟΠΗ   ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
+   Πρωτοπρεσβύτερος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
    ΛΑΜΠΡΟΣ  ΝΙΚ.  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ

ΤΑ  ΕΓΓΟΝΙΑ           ΤΑ  ΑΔΕΛΦΙΑ 
 ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ          ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

ΣΗΜ: Λεωφορείο  θα αναχωρήσει από την πλατεία των Καρυών  στις 8.15 π.μ. προς διευκόλυνση των συγχωριανών μας. Επιστροφή μετά το τέλος του Ιερού Μνημοσύνου.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

Το  Γένος   Μαλαχιά

Αν και δεν έχομε συνέλθει ακόμα από τον απρόσμενο χαμό της αγαπημένης και λατρευτής μας  μητέρας 

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ  ΝΙΚ.  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

Θεωρούμε  υποχρέωση  και καθήκον μας να ευχαριστήσομε και δημόσια το  Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Σκυλιτσείου  Νοσοκομείου Χίου  για την επιστημονική τους  κατάρτιση, στις δύσκολες  στιγμές  που  πέρασε  η αγαπημένη μας μητέρα.
 Ιδιαίτερα  ένα μεγάλο ευχαριστώ στους  άριστους και ικανούς  επιστήμονες ιατρούς,  κ.κ. Αθανάσιο Καρτάλη,  Βασίλειο Βασιλειάδη και Γεώργιο Νομικό, καθώς επίσης  τον υπεύθυνο της Μ.Α.Φ. κ. Αρη Ζούντα  και το νοσηλευτικό προσωπικό της, για την  ανθρώπινη  συμπαράσταση που μας επέδειξαν  όλες τις ημέρες  νοσηλείας της  στο  Κρατικό Νοσοκομείο Χίου.
Επίσης εκείνους  που  μας επισκέφθηκαν και καθημερινά  ενδιαφέρονταν για την  πορεία της υγείας  της, αλλά περισσότερα απ’ όλα  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟ, ο οποίος,  μόλις πληροφορήθηκε  το συμβάν της αγαπημένης μας μητέρας έσπευσε αμέσως να την επισκεφθεί στο Νοσοκομείο,  να συνομιλήσει μαζί της,  να μας εμψυχώσει και να μας ευχηθεί καλή   δύναμη να μας   δίνει  ο Μεγαλοδύναμος Θεός.
Τον ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα  που  προσήλθε και κατά την εξόδιο ακολουθία, αλλά και  η ομιλία  που  απηύθυνε  σε όλο το εκκλησίασμα  ήταν πολύ συγκινητική.   Η προσέλευση  μιας μεγάλης μερίδας   του Ιερού κλήρου  τεράστια, και οι ευχές  όλων  κατά την εξόδιο ακολουθία, της λατρεμένης μας και αείμνηστης μητέρας Δέσποινας μας συγκίνησαν επίσης.
Ευχαριστούμε επίσης τον Ταξίαρχο της 96 ΑΔΤΕ Χίου κ. Μενέλαο   Μεϊμάρη ο οποίος στην παράκλησή μας για άμεση προσφορά αίματος  αμέσως ανταποκρίθηκε και μας εξυπηρέτησε.  Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψομε να ευχαριστήσομε τον Διοικητή της Τροχαίας Χίου κ. Ντούπη ο οποίος διέθεσε όργανα της τάξεως κατά την ώρα της εξοδίου ακολουθίας για την ρύθμιση της  κυκλοφορίας.
Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψομε να ευχαριστήσομε θερμά  από τα βάθη της καρδιάς  μας όλο τον κόσμο που μας  συμπαραστάθηκε  και μας τίμησε με την παρουσία του στην εξόδιο ακολουθία, τους καταθέσαντας  χρηματικά ποσά εις  μνήμην της,  εις το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας μας, - που τόσο ενδιαφέρονταν και ενίσχυε η μεταστάσα, -  τους  αναρίθμητους συμπολίτες μας που  μας τηλεφώνησαν, τόσο από την Ελλάδα, όσο και το Εξωτερικό, αλλά και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας   Παναγίας Λατομιτίσσης, καθώς και τις Κυρίες της Φιλοπτώχου  του ως άνω Ιερού Ναού, για την έκδοση και ανάγνωση Ψηφισμάτων εις μνήμην της αείμνηστης και  λατρεμένης μας  μητέρας.
Ο Θεός ας αναπαύει την   αγνή ψυχή της και  εκείνη  από εκεί ψηλά  θα μας βλέπει όπως ήθελε πάντα,  - αγαπημένους, -  και σίγουρα θα συναντήσει τον αείμνηστο και αγαπημένο της σύζυγο και πατέρα μας ΝΙΚΟΛΑΟ, που τόσο πρόωρα έφυγε από  κοντά της.

Η ΤΕΘΛΙΜΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    ΙΩΑΝΝΗΣ   ΚΑΙ   ΚΑΛΛΙΟΠΗ   ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
+   Πρωτοπρεσβύτερος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
    ΛΑΜΠΡΟΣ  ΝΙΚ.  ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ
Λατόμι 26/6/2012


Η ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης  13 Ιουνίου 2012  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας Λατομιτίσσης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση  επί τη  λήξει των Ενοριακών δραστηριοτήτων   της περιόδου 2011 – 2012. 

Ο εφημέριος και εμπνευστής   των  Σεμιναρίων  που πραγματοποιούνται εδώ και μία δεκαετία και πλέον, πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης, διοργάνωσε μια όμορφη και σεμνή αποχαιρετιστήρια  γιορτή, με κάθε λεπτομέρεια.


Στην ομιλία του ο πάτερ Βασίλειος αφού πρώτα ευχαρίστησε τον παπά Βασίλειο Μανάρα που τίμησε την εκδήλωση, και τον Αντιδήμαρχο Χίου κ. Δημήτρη Μάντικα,  αναφέρθηκε  και ευχαρίστησε  τους συνεργάτες του και  εγκάρδιους φίλους  συνεχιστές του έργου. Συνεχίζοντας την ομιλία του  είπε: Από το  2000   ξεκινήσαμε την δραστηριότητα της ενορίας. Όταν εγκαινιάσαμε  το Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο  είχαμε  αναφερθεί στο τι θα κάνουμε. Και αυτό γίνεται πράξη. Με τη χάρη του Θεού  αξιωθήκαμε  και φέτος    13 Ιουνίου 2012 να εορτάσομε   μαζί και να ευχαριστήσομε   πρώτα  τον Θεό και την Παναγία μας   που   μας   αξίωσε   σήμερα   αλλά και που  έδωσε  το κουράγιο  στους καθηγητές,   συνεργάτες  στο ανιδιοτελές   έργο της ενορίας. Βλέπετε  όλοι σας  καθημερινά  την   οικονομική κρίση   που   περνά   η Ελλάδα. Φέτος την περίοδο  τη  σχολική   που πέρασε   ήταν  μία  δύσκολη   περίοδος   να  βρούμε   χώρο   και  ώρα της Εβδομάδας  κενή   για   να  διδάξομε  τα μαθήματα στα  παιδιά  σας.   Στα   σχολικά   ή  εξωσχολικά.   Η συμμετοχή  φέτος  των μαθητών ήταν 215   άτομα. Είτε   μικρά  παιδιά μαθηταί, είτε   μεγάλοι  σε   καλλιτεχνικά τμήματα. Αυτό λέει   πολλά. Σας ευχαριστώ για  την εμπιστοσύνη   που μας δείξατε, να έρχονται  όλα αυτά τα άτομα όλη την εβδομάδα, στης   Παναγίας   μας  την αυλή   της   ενορίας   μας να διδάσκονται και να μαθαίνουν περισσότερα  πράγματα.   Και σήμερα   ήρθατε όλοι εδώ  να   παρακολουθήσετε  τα έργα  τους.
Μετά θα   ακούσετε   και θα  δείτε  τα εκθέματά  τους. Μέσα στη ζωή   μας   υπάρχουν και οι χαρές   και   οι λύπες.   Πριν  από λίγες   μέρες   ο Κύριος   Ημών Ιησούς  Χριστός   πήρε   από την πρόσκαιρη   ζωή  την αγαπημένη μου  μητέρα. Αισθάνομαι όμως ότι είναι   δίπλα μου.  Η Παναγία   μου   έδωσε   το κουράγιο  λόγω   αδυναμιών μου  να   πραγματοποιηθεί αυτή  η εκδήλωση   απόψε.  Είναι χαρά   για   μας.  Η αείμνηστη μητέρα  μου γνωρίζω   ότι θα   χαίρεται   γι αυτό   απόψε.   Θα   ήθελα  πριν   κλείσω   αυτή   την εκδήλωση   να ευχαριστήσω    από την καρδιά   μου  όλους  τους  συνεργάτες  μου   οι οποίοι βοήθησαν όλη  αυτή  την σχολική   περίοδο, ενώ   από το  2000   που   ξεκινήσαμε  υπάρχουν ακόμα   και σήμερα   εκπαιδευτικοί.
Τα οικονομικά   είναι   πενιχρά   και όμως   οι καθηγηταί  κατέβαλαν   κάθε  δυνατή  προσπάθεια  χωρίς   να  αμείβονται   ούτε   με μία  δραχμή. Υπήρχαν   ακόμα   και καθηγηταί  που   πλήρωναν ταξί  για να  έρχονται να διδάσκουν  στα παιδιά.   Θα   συνεχίζω   να   προσεύχομαι  στην ενορία   μας   και να   μνημονεύω  όπως   κάνω   πάντα   όλους   τους   διδάσκοντας   και  διδασκομένους  στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πάτερ Βασίλειος τόνισε τα εξής: Στο τέλος της εκδήλωσης θα πάρετε  τις  βεβαιώσεις   όσοι   παρακολουθήσατε  τα τμήματα   και στους  καθηγητάς θα δοθεί  μία   εικόνα  ευλογία  για την προσφορά τους.  Κλείνοντας   το  Σεπτέμβριο   μέχρι  και 30   Σεπτεμβρίου   θα ξεκινήσουν οι εγγραφές   για  τη νέα   περίοδο  2012-  2013.
Τέλος  τόνισε για κάποιο μάθημα ξένης γλώσσας φέτος κάποιος μαθητής  που παρακολουθούσε μαθήματα στο Κουκουνάρειο, πήρε κρατικό πτυχίο. Συνεχάρη θερμά τόσο την καθηγήτρια, όσο και τον μαθητή.

Στο βήμα ο εφημέριος του Ναού πάτερ Βασίλειος προσκάλεσε τον καθηγητή κ. Νίκο Φλάμο εκ μέρους των όλων των καθηγητών για την αποχαιρετιστήρια  ομιλία του. 
(Ολόκληρη η ομιλία  βλέπε στο τέλος του κειμένου).
Κατόπιν οι μαθηταί  εξέθεσαν τα έργα που έφτιαχναν όλο το χρόνο, και ο κόσμος που ήταν πάρα πολύς, είχε την δυνατότητα να τα βλέπει και να ακούει παράλληλα την ωραιότατη  Μουσική που έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα τα παιδιά και  την οποία διδάχθηκαν από τον καθηγητή Μουσικής  κ. Στυλιανό Παντελογιάννη. Οι Βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία του κ. Θεόδωρου Κουτσούδη επίσης υπέροχοι και συγκινητικοί.

Τα εργόχειρα που είχαν εκτεθεί  από τις κυρίες εξαιρετικά, οι Αγιογραφίες και οι ωραιότατες εικόνες με τα ζωηρά χρώματα μοναδικά, τα φυτά  που φύτεψαν και καλλιέργησαν οι μαθηταί της γεωπονικής, η ζωγραφική  επάνω σε καμβά πολύ ωραία με απαλά γήινα χρώματα, αλλά και τα παιδιά  γεμάτα χαρά  που έκλεισε και αυτός ο κύκλος  των σεμιναρίων. Πολλά πάρα πολλά παιδιά παρακολούθησαν  ιδιαίτερα μαθήματα των Αγγλικών, Γαλλικών, Ιταλικών,  Ισπανικών, Μαθήματα Φιλολογικά,  Φυσικής, Χημείας, Εργόχειρο, Κέντημα, Μουσικής Ενόργανης και Βυζαντινής,  εντελώς δωρεάν  χωρίς να πληρώνουν  καμία μα καμία συμμετοχή.  Η εκδήλωση έκλεισε   με την απονομή των βεβαιώσεων εις τους μαθητάς και ο ιερέας μας ευχήθηκε   καλό και ευλογημένο  καλοκαίρι να περάσομε. Ολοι μαζί να βρεθούμε ξανά τον  Σεπτέμβριο για την καινούργια σχολική   περίοδο  2012 – 2013. Θα λειτουργήσουν πάλι όλα  τα τμήματα και θα προστεθούν και  άλλα. Και του χρόνου   να είμαστε όλοι καλά.

ΤΕΤΑΡΤΗ   13-6-2012
Σεβαστοί μας πατέρες ,αγαπητοί μας γονείς
 εκλεκτοί συνάδελφοι και  αγαπητά μας παιδιά
         Σήμερα για μια ακόμη φορά , η  αγαπητή  σε όλους μας  φωτοδόχος ,  όμορος ενορία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑΣ έρχεται να μας δώσει ένα ειλικρινές και παρήγορο πνευματοφόρο  μήνυμα ,στην τόσο σκοτεινή ,ζοφερή  και απαισιόδοξη εποχή μας !
         Σπεύδει  να συντρίψει τις  βίαιες και αποτρόπαιες πράξεις  και να διακηρύξει ότι δεν μπορούν να σκιάσουν και να διώξουν από τα μάτια  όλων μας ,την τεράστια  ανακούφιση και παρηγοριά που βιώνουμε στην ζεστή αγκαλιά της Παναγίας Οδηγήτριας και Βοήθειας Μητέρας όλων μας , εδώ στο Κουκουνάρειο ,  το πολύβουο  εργαστήρι  της μάθησης  , το απάνεμο λιμάνι της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης .
           Το σάλπισμα φυσικά της ανθρωπιάς ,της αγάπης και της ενεργούς δράσης μας το δίνει  πρώτος ο σεμνός επίσκοπος μας ,ενώ ακοίμητος φρουρός , φύλακας και πρωτοστάτης αποδεικνύεται  καθημερινά με τις πλείστες , έμπρακτες ανιδιοτελείς δράσεις  του ο αγαπητός πατήρ Βασίλειος Φιλιππάκης  , ο οποίος ανακουφίζει και τονώνει  υλικά και πνευματικά πολλές αγωνιζόμενες  οικογένειες του νησιού μας ,θυσιάζοντας όλο τον προσωπικό χρόνο του και παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο , κάθε θλίψη και οδύνη της καθημερινότητας  ακόμη και αυτήν την απρόσμενη  απώλεια της αξέχαστης μητρός του ,που ήξερε πολύ καλά να τον ενισχύσει στο τεράστιο έργο του και να τον ωθεί σε ακόμη υψηλότερες  θεάρεστες ενέργειες  .
        Εκείνος συντονίζει με το άγρυπνο ,ακοίμητο   βλέμμα του τούτο το πνευματικό εργαστήρι της αγάπης  και εκείνον ακολουθούμε αγόγγυστα και ολοπρόθυμα  και όλοι εμείς , οφείλοντας να αγωνιστούμε για το κοινό όφελος κάτω από την καθοδήγηση της Παναγίας Οδηγήτριας και με μοναδικό όπλο τις εσώψυχες δεήσεις του εφημερίου της στον Ύψιστο υπερ της ενδυναμώσεώς μας   .
             Με την αρωγή αυτών θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο  υψηλό χρέος μας να πολεμήσουμε το επικίνδυνο απειλητικό  κακό και όλους τους λυσσαλέους  λύκους που επιδιώκουν να κατασπαράξουν  εμάς και τα παιδιά μας  ,να ορθώσουμε δυναμικό  το ανάστημά μας σε κάθε  πολέμιο , που επιθυμεί να συντρίψει  Ελλάδα και Ορθοδοξία και να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης .
          ΄Ολες οι ενορίες του μυροβόλου νησιού  μας  , οι όμορες και οι πλέον απόμακρες με πρώτο το γειτονικό μας Χριστό οφείλουμε να συμπράξουμε   με την Παναγία τη Λατομίτισσα και τον αγαπητό πατέρα Βασίλειό  μας , για να διακηρύξουμε   ακόμη πιο ξεκάθαρα το ανεξίτηλο σύνθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης ,το φως  και την αγάπη  του Χριστού μας  ενάντια στο σκοτάδι και την απελπισία που πλανάται παντού επιδιώκοντας  να κατακυριεύσει τα πάντα  και ειδικά να καταποντίσει τους αδύναμους πάσχοντες πλησίον  μας …
           Με ακατάβλητο πρωτοστάτη  τον πατέρα Βασίλειο  μας   και τους άλλους φωτισμένους ιερείς τη Χίου μας μπορούμε να νικήσουμε τη φοβερή πνευματική κρίση και ψυχική τελμάτωση  της βάρβαρης εποχής μας και να αντιτάξουμε  την περιπόθητη χριστιανική αρετή ως αντίβαρο και αντίδοτο στο  φονικό δηλητήριο που  εξαπολύουν εναντίον μας οι εχθροί μας .   
           Nα εφαρμόσουμε ως κόρη οφθαλμού τις παραινέσεις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για να μη πλουτίσουν  τα παιδιά μας  σε ασήμι και χρυσάφι   , τυφλωμένα   από τις βιοτικές υποθέσεις και επιθυμίες , αλλά να  επιτύχουν  την ευλάβεια ,την αναζήτηση της αλήθειας και την απόκτηση της αρετής .
        Ας συνεχίσουμε να αποτελούμε όλοι μαζί, μια πνοή   ανθρωπιστικής ανάσας διαπνεόμενοι  από το γλωσσοπυρσόμορφο  Άγιον Πνεύμα  και να μαχόμαστε  τον ανθρωπιστικό  αγώνα εδώ στο ευλογημένο ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ πνευματικό κέντρο ,  στις ενορίες μας και στις οικογένειές μας αγνοί και ανιδιοτελείς  Σημαιοφόροι της σημαίας της αγάπης και μεταλαμπαδευτές του θαβωρείου φωτός του Χριστού μας , νικητές κάθε κακού και κινδύνου.
         ΝΙΚΟΣ ΦΛΑΜΟΣ /ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΧΙΑΚΑ ΠΕΝΘΗ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

Το ΓΕΝΟΣ ΜΑΛΑΧΙΑ
ΘΥΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το απόγευμα της   Τρίτης  5   Ιουνίου 2012  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης   αποχαιρετήσαμε  με βαθύτατη θλίψη την καλή  και άξια  οικοδέσποινα  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ, προσφιλής μητέρα του εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού.
Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος περιστοιχιζόμενος από 35 και πλέον ιερείς, οι οποίοι  προσήλθαν στην εξόδιο ακολουθία τιμώντας   την μεταστάσα,  και τον υιό της πατέρα Βασίλειο.
Με λόγια συγκινητικά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας  κ. Μάρκος , περιγράφοντας  τα αισθήματα  κάθε  μητέρας  που  την αξιώνει ο Θεός να  δεί το  παιδί της  ιερέα. 


<<Υπάρχει ένα βιβλίο  στο οποίο  φανερώνεται πόσο μεγάλη είναι η  αγωνία    για  να βρεθούν ιερείς άξιοι ιερείς και να αντιμετωπίζουν τα γυμνά τα ορφανά  τα εγκαταλελειμμένα  θυσιαστήρια  των ιερών μας  χώρων.
Μέσα  στις  σελίδες  αυτού  του  βιβλίου  παρουσιάζεται  η αγωνία μιας μάνας μεγαλώνοντας το παιδί της  ώστε   να  την αξιώσει   ο Θεός   να το δει   λειτουργό στο ιερό θυσιαστήριο.
Τιμή και δόξα  στην  Χριστιανή αυτή μάνα η  οποία σήμερα   προβαίνει στην Βασιλεία   του  Θεού η αείμνηστη αδελφή   ημών  Δέσποινα.
Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μας λέει πως  εάν  σε ένα δρόμο συναντήσεις ένα   βασιλιά   και ένα   ιερέα   θα σκύψεις   και θα φιλήσεις το χέρι του ιερέα.  Της επιφύλαξε ο Θεός Χριστιανά τέλη  να κλείσουν τα μάτια της   βλέποντας  την εικόνα του ιερέως,  της επιφύλαξε ο Θεός να ακούσουν τ΄αυτιά  της  ακούγοντας   από το παιδί  της τους στίχους   ιερού ψαλμού και της επιφύλαξε   ο Θεός   να σφραγίσει το στόμα της με το σώμα και το αίμα  του Χριστού. Και οι τελευταίες λέξεις του Σεβασμιωτάτου στην συγκινητική αυτή ομιλία του ήταν: Χορτασμένη από τον Χριστό ανεβαίνει τώρα να τον συναντήσει.  Καλό παράδεισο Χριστιανή μάνα ιερέως>>.
Εις μνήμην της κατέθεσαν πάρα πολλοί συμπολίτες μας , - περισσότεροι από 150 και πλέον, - ποσά εις το Φιλόπτωχο Ταμείο της Παναγίας της Λατομιτίσσης.  Κατόπιν διαβάστηκαν 2 ψηφίσματα  τα οποία δημοσιεύομε εις το τέλος του κειμένου.
Την αποχαιρετήσαμε  όλοι όσοι την γνωρίζαμε με βαθιά   συγκίνηση γιατί ήταν πάντα ένα χαμογελαστό και πρόσχαρο  άτομο.  Μια μεγάλη μερίδα της Χιακής κοινωνίας,  οι αρχές του νομού μας, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί, καθηγηταί,   παρέστησαν  για να τιμήσουν  την αείμνηστη κυρά Δέσποινα.
Θερμά συλλυπητήρια στα αγαπημένα της παιδιά  και στα εγγόνια της  που τόσο πολύ τα λάτρευε.
Ιδιαίτερα στον εφημέριο του Ιερού μας Ναού  Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Φιλιππάκη  ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την μακαρία της ψυχή και οι ευχές της να τον συνοδεύουν για όλη του την επίγεια ζωή.  Αγάπησε  η αείμνηστη  αυτήν εδώ την ενορία τόσο πολύ  που το έδειχνε πάντοτε έμπρακτα κάθε φορά  χωρίς κανείς να το γνωρίζει. 
Ας είναι  αιωνία της  η μνήμη, ελαφρύ  το χώμα  που την σκέπασε  και  ο μεγαλοδύναμος Θεός  να   χαρίζει  δύναμη  και  αγάπη  στα παιδιά της να αντέξουν  τον χαμό της αγαπημένης τους μητέρας. Αιωνία της η μνήμη.                                                                             Μίτσα Ανταράκη - Μαρουκάκη


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΧΙΟΥ
TO EKΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ενορίας μας  πληροφορήθηκαν σήμερα  4 Ιουνίου 2012, την θλιβερή είδηση της απώλειας της αείμνηστης ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ προσφιλής μητέρα του Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού, και Προέδρου του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας μας, Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Βασιλείου Φιλιππάκη.
Αφού συνήλθαν σε σώμα τα μέλη του Ιερού μας Ναού o κ. Γεώργιος  Σβίνος, ο κ. Εμμανουήλ Στείρος, η κ. Αφροδίτη Γεωργούλη και η κ. Αργυρώ Σεζένια  αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1) Να παρακολουθήσει η Εκκλησιαστική Επιτροπή  την εξόδιο ακολουθίαν της μεταστάσης.
2) Να προσφερθούν χρηματικά ποσά σε άπορες οικογένειες εις μνήμην της.
3) Να δοθεί αντίγραφο του ψηφίσματος στην Τεθλιμμένη οικογένεια.
4) Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στο διαδίκτυο του Ιερού μας Ναού www.kimisilatomitissaxiou

Μετά το τέλος  των αποφάσεων λύθηκε η συνεδρίαση των  Μελών.

ΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΧΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΧΙΟΥ

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα Μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας μας  πληροφορήθηκαν σήμερα 4 Ιουνίου 2012, την θλιβερή είδηση της απώλειας της αείμνηστης ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ προσφιλής μητέρα του Εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού, και Προέδρου του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας μας, Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Βασιλείου Φιλιππάκη.
Και τα 14 μέλη συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση την 4η Ιουνίου 2012 και ώρα 11 π.μ.  κατά την οποία υπογράμμισαν  την αφανή προσφορά της εκλιπούσης στο Φιλόπτωχο Ταμείο της ενορίας μας και την χριστιανική της δραστηριότητα που επιτελούσε δι΄αυτό.
Μετά τούτων αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1) Να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου,  την εξόδιο ακολουθίαν της μεταστάσης.
2) Να προσφερθούν χρηματικά ποσά σε άπορες οικογένειες εις μνήμην της.
3) Να δοθεί αντίγραφο του ψηφίσματος στην Τεθλιμμένη οικογένεια.
4) Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στο διαδίκτυο του Ιερού μας Ναού www.kimisilatomitissaxiou

Μετά το τέλος  των αποφάσεων λύθηκε η συνεδρίαση των  Μελών.


ΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
ΤΩΝ  14  ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ ΧΙΟΥ
ΧΙΑΚΑ  ΠΕΝΘΗ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

Το Γένος Μαλαχιά
Θύμα πολέμου


Προσφιλής μητέρα του εφημερίου 
του Ιερού Ναού Παναγίας 

Λατομιτίσσης Πρωτοπρεσβυτέρου 

πατρός Βασιλείου Νικ. Φιλιππάκη
Εφυγε  από  τη ζωή   η Χιώτισσα οικοδέσποινα
 και ευλαβής Χριστιανή  

ΔΕΣΠΟΙΝΑ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

       Ο πόνος  και η λύπη  για όλους που την ήξεραν  δεν περιγράφεται. Ηταν καλή  και ήσυχη  οικοδέσποινα,   απλή, καταδεχτική  με όλους,  φιλάνθρωπη,  φιλεύσπλαχνη,  πρόσχαρη, τίμια, προσφέροντας  τα πάντα  από καρδιάς  στα παιδιά της αλλά και στα εγγόνια της.
        Πέρασε  ένα μεγάλο και δύσκολο  αγώνα  υποβληθείσα σε πολλές  θεραπείες.  Ο Θεός  όμως  την ήθελε  φαίνεται κοντά του. Τόσο τα παιδιά της όσο και οι αγαπημένες της νύφες δεν την άφησαν λεπτό  μόνη στις δύσκολες ώρες στο κρεβάτι του πόνου.
      Η αείμνηστη υπήρξε υπόδειγμα ηθικής, καλοσυνάτη, πρόσχαρη, δραστήρια, δίκαιη, ελεήμων, καλή Χριστιανή, υπομονετική και στοργική μητέρα.
     Ολη της την ζωή αφοσιώθηκε στην ανατροφή  των αγαπημένων της παιδιών, στάθηκε  και μάνα και πατέρας, προσφέροντάς τους αγάπη, στοργή, σεβασμό στους συνανθρώπους τους και χριστιανική  Αγωγή.
     Ο αείμνηστος σύζυγός της  Νικόλαος – Ανάπηρος πολέμου 1940 – 44, – εδώ και 32 χρόνια  έφυγε από τον μάταιο κόσμο, αφήνοντας την αγαπημένη του σύζυγο ολομόναχη να μεγαλώσει τα τρία τους αγόρια. Η επιθυμία της ήταν τα παιδιά της να είναι αγαπημένα και μονιασμένα  όλη τους την επίγεια  ζωή.
   Στάθηκε βράχος ηθικής και Χριστιανικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών της αλλά και στην εργασία της εδώ και αρκετές δεκαετίες.
     Την αξίωσε ο Θεός να καμαρώσει τον υιό της Βασίλειο ιερέα, και να  αισθάνεται τόση ικανοποίηση και  υπερηφάνεια για τον Πρωτοπρεβύτερο παπά Βασίλη.
        Και ποιος δεν γνώριζε την κυρά Δέσποινα, στο περίπτερο που διατηρούσε επί πολλές δεκαετίες, με τον αείμνηστο σύζυγό της, και μετέπειτα με τον μικρότερο υιό της Λάμπρο, με το γλυκό της το χαμόγελο, με την καλωσύνη της, την πρόσχαρη  οικοδέσποινα που σε όλους είχε πάντα κάτι καλό και σωστό να πεί.
      Στα αγαπημένα της παιδιά: Γιάννη και στην οικογένειά  του, στον Πρωτοπρεσβύτερο εφημέριο του Ιερού μας Ναού Παναγίας Λατομιτίσσης πατέρα Βασίλειο και στην νύφη της Κωνσταντία αλλά και στα λατρεμένα της εγγόνια και στο δισέγγονο που πρόλαβε να χαρεί, ευχόμαστε  ο μεγαλοδύναμος Θεός  να   τους χαρίζει  δύναμη να αντέξουν  τον χαμό της αγαπημένης τους μητέρας.   
      Η απώλεια  των γονιών  σημαδεύει  την ψυχή  των παιδιών, αλλά το κενό που αφήνει η απουσία της μάνας  είναι υπερβολικά μεγάλο. Εκείνη  από εκεί   ψηλά  θα τους  βλέπει  ήσυχη και ήρεμη,  αφού σαν καλή  και άξια μητέρα  που ήταν έκανε το χρέος της όπως έπρεπε.
       Αιωνία της η μνήμη.
Μίτσα Ανταράκη - Μαρουκάκη
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΧΙΟΥ
ΨΑΡΩΝ & ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
    ΚΟΥΚΟΥΝΑΡEΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ

  Παραδίδονται ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα εις το Κουκουνάρειον Πνευματικόν Κέντρον του Ιερού  Ναου  Παναγίας  Λατομιτίσσης .
Κατηχητικό, Μελέτη Αγίας Γραφής , Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά,Φυσική, Γεωπονική, Φυσική Αγωγή,  Ζωγραφική, Αγιογραφία, Βυζαντινή Μουσική, Ενόργανη  Μουσική, Κέντημα, Κοπτική-Ραπτική. 
Για πληροφορίες:22710-27588 πατήρΒασίλειοςΝ.Φιλιππάκης.                                                                                                 
Εγγραφές από 15ης έως 30ης Σεπτεμβρίου.Ένaρξη Μαθημάτων 3ης Οκτωβρίου.Τέλεσης αγιασμού επί τη ενάρξη των μαθημάτων Κυριακή  2aς Οκτωβρίου ώρα  10:00πμ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜAΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡEΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ

        ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ

  ΠΕΡΙΟΔΟΥ  2011 - 2012 


             

ΔΕΥΤΕΡΑ

     
      ΤΡΙΤΗ
    
     ΤΕΤΑΡΤΗ
    
    ΠΕΜΠΤΗ
  
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
   
    ΣΑΒΒΑΤΟ
9:00-10:00
ΦΥΣΙΚΗ
ΑΓΩΓΗ
9:00-10:30  ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ
10:00-12:00
  ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ
9:00-10:00
 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
9:00-10:00
ΦΥΣΙΚΗ
ΑΓΩΓΗ
 10:00-11:00
 KATHXHTIKO

2:30-3:30
ΓΑΛΛΙΚΑ

11:00-1200
ΜΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

2:00-4:00
ΑΡΧΑΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

3:00-4:30
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

2:00-4:00
ΕΝΟΡΓΑΝΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ

11:00 -12:00
ΓΑΛΛΙΚΑ

  4:00-5:00
AΓΓΛΙΚΑ


   3:30-4:30
ΙΤΑΛΙΚΑ


4:00-6:00

   ΚΕΝΤΗΜΑ4:00-5:00
ΜΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΙΣ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ

4:00-5:00 ΓΑΛΛΙΚΑ
2:00-3:00
ΑΓΓΛΙΚΑ
                               4:00-5:00

    ΙΣΠΑΝΙΚΑ

   4:00-6:00    
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
    
6:00-7:00
ΦΥΣΙΚΗ      ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
4:30-5:30 ΓΑΛΛΙΚΑ

           
  
3:00-4:00
ΓΑΛΛΙΚΑ
 

                                          
       5:00-6:00       ΙΣΠΑΝΙΚΑ


7:00-9:00
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ

5:30-6:30
ΓΑΛΛΙΚΑ


5:00-6:30
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣΣήμερα Πέμπτη 19/4/2012 το μεσημέρι για δεύτερη φορά επισκέφθηκε την ενορία μας η 20μελης ομάδα των παιδιών με αναπηρία προερχόμενη από τον Δήμο Αλίμου. Αν και η επόμενη συνάντηση για την υποδοχή των παιδιών  στην ενορία ήταν  την Παρασκευή, - μία ημέρα μετά,  - παρ' ολα αυτά κατάφερε  ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης και οι κυρίες της Φιλοπτώχου,  και κινητοποιήθηκαν ευπρόσδεκτα να συμβάλλουν και να βοηθήσουν  στην άψογη και σωστή φιλοξενία των παιδιών στο γεύμα αγάπης. 

Φωτογραφήθηκε όλη η ομάδα στην Κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού μαζί με τους δύο ιερείς που συντέλεσαν στην ομαλή διοργάνωση και φιλοξενεία  του γεύματος αγάπης.


  Με τη χαρά ζωγραφισμένη  στα πρόσωπά τους  στην φωτογραφία με τον εφημέριο του Ναού π. Βασίλειο Φιλιππάκη στον προαύλειο χώρο της Παναγίας Λατομιτισσας.

Οπως έχομε αναφέρει και στην χθεσινή μας ανάρτηση, το γεύμα το πρόσφερε η Ιερά  Μητρόπολις Χίου με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Χίου κ. Μάρκου. Ο π. Νικόλαος Μακρής μετέφερε  τα φαγητά και ετοιμάστηκαν όλα όπως έπρεπε στα τραπέζια του Κουκουνάρειου  Πνευματικού Κέντρου. 
Ενα πλούσιο γεύμα απόλαυσε η ομάδα των παιδιών, ενώ ακολούθησε  το φρούτο και τα γλυκά που μερίμνησε  ο π. Βασίλειος Φιλιππάκης ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Αποχώρησε  όλη η ομάδα  ευχαριστημένη  προτείνοντας στον ιερέα να χτυπήσει πάλι τις καμπάνες χαρμόσυνα  όπως έκανε και την προηγούμενη ημέρα. Η χαρά τους ήταν τόσο μεγάλη  που συγκινήθηκαν όλοι όταν αποχωρούσαν. ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΗΣ

Την Παναγία Λατομίτισσα επισκέφθηκε  το μεσημέρι της Τετάρτης 18/4/2012, μία 20μελης ομάδα παιδιών με αναπηρία, προερχόμενοι από τον Δήμο Αλίμου, - με την ονομασία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΝΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ «Victor Artan» ΝΙΚΗ.
Είναι προσκεκλημένοι του Δήμου Χίου  για πενθήμερη εκπαιδευτική  εκδρομή με κύριο στόχο τα παιδιά να αποκτούν  αυτόνομη εκπαίδευση  μακριά από τις οικογένειές τους.Η Ιερά Μητρόπολις Χίου  προσέφερε το γεύμα αγάπης με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου. Ο υπεύθυνος  των γευμάτων αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικόλαος Μακρής εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πόλεως Χίου, μετέφερε  το γεύμα  στο χώρο του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου της Παναγίας Λατομιτίσσης. O Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Βασίλειος Φιλιππάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Λατομιτίσσης και οι κυρίες της Φιλοπτώχου του  Ναού μαζί  με την πρεσβυτέρα κ. Κωνσταντία, περιποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και  προσέφεραν στα παιδιά γλυκά, Αναστάσιμα τσουρεκάκια και αποχωρώντας από τον ναό τους δόθηκε  μια εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.   
Ο υπεύθυνος της ομάδας κ. Ευάγγελος Σμπράος,  και οι βοηθοί του, μας  ευχαρίστησαν όλους εκ μέρους της  ομάδας των παιδιών, ενώ ο εφημέριος   τους αποχαιρέτησε  με αναστάσιμες κωδωνοκρουσίες του ναού. Η χαρά των παιδιών όλων ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά  τους. Ανανεώσαμε  το ραντεβού μας την Παρασκευή 20 Απριλίου  2012 για άλλο ένα γεύμα αγάπης πάλι στον ίδιο χώρο και με τους ίδιους συντελεστές.

 Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012
OI  ΛΑΤΟΜΟΥΣΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ
Με κάθε σεβασμό  και τιμή την Μ. Παρασκευή το μεσημέρι  όλοι οι ενορίτες αλλά και εκτός ενορίας πιστοί βρέθηκαν  στο Ενοριακό Κοιμητήριο της Παναγίας της Λατομίτισσας, με σεβασμό και θλίψη για να τιμήσουν την μνήμη των προγόνων τους ευχόμενοι ο ένας στον άλλον, ο Θεός να αναπαύσει τις  ψυχές των. Ηρεμα, ήσυχα και με λόγια συγκινητικά ο ιερέας έκανε τα τρισάγια, τόσο εντός του οστεοφυλάκειου, όσο και στον υπαίθριο χώρο. Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των απελθόντων.
 Πολλές ακολουθίες τελούνται καθόλη τη διάρκεια του ενιαυτού στον ενοριακό μας ναό και τα παρεκκλήσιά του .
Ο πετρόκτιστος ενοριακός ναός της Παναγίας Λατομιτίσσης Χίου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ,ΔΩΔΕΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  : Μ.ΠΕΜΠΤΗ , 7:00ΜΜ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ , 8:00 ΠΜ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ  ΠΕΡΙ ΩΡΑΝ  10:00 ΠΜ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ : 7:00 ΜΜ
 Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  7:30 ΠΜ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ : Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ 11:00 ΜΜ 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ : 12ΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ  ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ :ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ Θ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ 
ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ :ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ : ΟΡΘΡΟΣ ,Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου