Κυριακή 22 Απριλίου 2012


ΚΥΡΙΑΚΗ  22   ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 

 ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ


Σήμερα Κυριακή του Θωμά  ο εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Λατομιτίσσης  π. Βασίλειος  Φιλιππάκης, τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών ευλαβών προσκυνητών και ενοριτών. Εορτάσθηκε   με κάθε μεγαλοπρέπεια η μνήμη  πάντων των  Οσιομαρτύρων Πατέρων  των εν τη Ιερά Μονή  Παντοκράτορος Ταώ Πεντέλης (+Πάσχα 1690), που σημαίνει ότι εκείνη  την  ημέρα έγινε η σφαγή.

Οι  πιστοί  είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν  τεμάχιον Ιερού Λειψάνου των ενδόξων Οσιομαρτύρων Πατέρων,  που παραδόθηκε   από την γερόντισσα Στυλιανή, στον  ιερέα π. Βασίλειο εδώ και μία δεκαετία, με  κάθε εκκλησιαστική τυπικότητα.


Ο εφημέριος του ναού πατήρ Β. Φιλιππάκης με το Ιερό Ευαγγέλιο  έτοιμος για  την Λειτάνευση  των Ιερών Εικόνων.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας,  όλοι μαζί με την Ανάσταση, τα εξαπτέρυγα, με το Ιερό Ευαγγέλιο,  μεγάλα και μικρά εικονίσματα, ξεκίνησαν για την περιφορά  των  ιερών εικόνων,  σε όλη την ενορία γεμάτοι  πίστη, ευλάβεια, και δύναμη να περιφέρουν την Ανάσταση του Κυρίου μας  σε όλα τα σπίτια των ενοριτών.

Η περιφορά των ιερών εικόνων στην ενορία μας.




Ο ιερέας  με πλήθος  κόσμου  περιφέρεται  την συνοικία του Λατομίου.




Ο κ. Αντώνης Γλύκας με τον υιό του Μιχαήλ αντεύχονται το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ με τον πρωτοψάλτη του Ιερού ναού μας   κ. Θεόδωρο Κουτσούδη.



Επιθυμία του παπά Βασίλη για να διατηρηθεί το έθιμο που βρήκαμε από τους γονείς μας, όλο το εκκλησίασμα  να ακολουθήσει την περιφορά και να συνεχίσει μέχρι το τέλος, χωρίς να αποχωρήσει κανείς. 




Στο παρεκκλήσιο της ενορίας μας  του Αγίου Φανουρίου ετελέσθη δέηση από τον ιερέα  και ανάγνωση  Ιερού Ευαγγελίου.






 Όλα τα σπίτια είχαν ανάψει το θυμιατήρι τους, είχαν ρίξει στο δρόμο μερσινιές, και δάφνες, έρεναν με ροδοπέταλα την Ανάσταση, και τα παιδάκια έριχναν συνεχώς  τις κροτίδες τους, έτσι για να  γίνεται αισθητό το πέρασμα των Ιερών εικόνων.


 Ο ιερέας με το Ιερό Ευαγγέλιο  και  ο κ. Θεόδωρος Μουτάφης με την Ανάσταση  του Κυρίου, ο Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σβήνος, εισήλθαν στην οικία του Επίτιμου  Μέλους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδα Γκαλιμανά,  για να προσκυνήσει το Ιερό Ευαγγέλιο  και την Ανάσταση  του Κυρίου. Δίπλα  στον κ. Λεωνίδα  η εξαδέλφη  του  κ. Ελένη Πλακωτάρη. Ευχήθηκαν όλοι μαζί Χριστός Ανέστη και του χρόνου  με υγεία.





Στην διαδρομή  που ακολουθήθηκε οι γηραιότεροι ενορίτες της Παναγίας περίμεναν  στα σπίτια τους, με λαχτάρα να προσκυνήσουν την Ανάσταση   και ο  π. Βασίλειος πήγαινε κοντά τους να φιλήσουν το Ιερό Ευαγγέλιο. 
 Οι νεότεροι της πομπής βλέποντας τους  μεγαλύτερους παλαιούς γνήσιους  Λατομούσους να χαιρετούν τον  κόσμο συγκινήθηκαν και χάρηκαν παράλληλα.  

Ο παπά Βασίλης προσήλθε στην οικία του κ. Κώστα Καραμαούνα για να ασπασθεί το Ιερό Ευαγγέλιο και να του ευχηθεί χρόνια πολλά, υγεία, μακροημέρευση και καλή ανάρρωση.








  Στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου ετελέσθη δέηση των Κτητόρων και δωρητών του Ιερού Ναϊδρίου μας, καθώς επίσης και Τρισάγιο πάντων των κεκοιμημένων  εν τω Κοιμητηρίω  της Ενορίας μας. 





Ανά διαστήματα έκανε την δέηση την πρέπουσα ο παπά Βασίλης, ενώ ο κόσμος που ακολουθούσε  χαρούμενος και  συγκινημένος απόλαυσε την όμορφη βόλτα, φθάνοντας μέχρι τον Αγιο Φανούριο. Ο ιερέας διάβασε το Ιερό Ευαγγέλιο, οι καμπάνες  χτυπούσαν χαρμόσυνα και συνέχισαν όλοι μαζί πάλι, μεγάλοι και μικροί  προς τον Ιερό Ναό της Παναγίας μας, από εκεί όπου ξεκίνησαν. Εγινε δέηση από τον ιερέα στον προαύλειο χώρο του ναού και ευχήθηκαν Χριστός Ανέστη και  έκλεισε όλη η λατρευτική σύναξη της ημέρας  ψέλνοντας από τα χείλη του Ιερέα το Χριστός Ανέστη.
Ευχόμαστε  ολόψυχα και του χρόνου  να είμαστε όλοι καλά. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου