Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ

 

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

 

Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.

 


  Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αναμφίβολα η πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας  με τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια.

        Οι καμπάνες  χτυπούν  πένθιμα.  Ο   στολισμένος  με όμορφα λουλούδια Επιτάφιος   στέκει στο μέσον του Ναού και οι πιστοί προσκυνούν με δέος  το σώμα του Ιησού.

            Παρά το γεγονός ότι η ημέρα χαρακτηρίζεται από θλίψη, τα εγκώμια και οι ύμνοι χαρακτηρίζονται από χαρμολύπη, αφού προαναγγέλλουν την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Τα εγκώμια έψαλλαν δύο χορωδίες η μία των ανδρών και η άλλη των γυναικών.

Η περιφορά  του Επιταφίου περιήλθε πέριξ του Ναού 3 φορές. Η όμορφη δροσερή βραδιά επέτρεψε στον κόσμο να παραμείνει στον προαύλιο χώρο του Ναού.    Πολύς κόσμος  και πολλά παλληκάρια της ενορίας μας και όχι μόνο, με ευλάβεια σήκωναν στους ώμους τους τον Επιτάφιο. Και του χρόνου και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

 













 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου