Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

O ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.»



















Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ


Κορυφώνεται την Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα με την υμνογραφία της ημέρας να σχετίζεται με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του. Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους και είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και συνέβησαν πριν την Σταύρωση.

      Ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης,   τέλεσε με  κατάνυξη, συγκίνηση, ευλάβεια και  προσευχή  την  ακολουθία  της  Μ. Πέμπτης το πρωϊ, αλλά και το βράδυ με τα Δώδεκα Ευαγγέλια το εσπέρας της ίδιας ημέρας. Με όλη τη δύναμη της ψυχής του   το βράδυ της Μ. Πέμπτης έψαλλε από καρδιάς  το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου….» ενώ λιτάνευε τον  εσταυρωμένο Χριστό μας πέριξ του Ιερού Ναού.  Συναισθήματα  ιδιαίτερα αυτή την ημέρα, δέος, λύπη, δάκρυα και πόνος  κατέκλυσαν όλων οι  ψυχές.
     Το δωδέκατο Ευαγγέλιο ο π. Βασίλης το έψαλλε τόσο μελωδικά αφήνοντας  άφωνο όλο το εκκλησίασμα.  Οι μελωδικοί ψαλμοί  γεμάτοι νόημα, ερμηνεύθηκαν υπέροχα από την Βυζαντινή χορωδία των μαθητών του Κουκουνάρειου Πνευματικού Κέντρου, υπό την διεύθυνση του δασκάλου τους και Πρωτοψάλτη  του Ιερού μας Ναού κ. Θεόδωρου Κουτσούδη.
            Μετά το πέρας  της Ιεράς Ακολουθίας πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να μείνουν για να στολίσουν τον Επιτάφιο όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ολοι μας αυτή την ημέρα την περιμένομε με αγωνία και με συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά δεν νυστάζουν παρ’ όλο το περασμένο της ώρας, αλλά ανυπομονούν να δουν τι πρέπει να κάνουν.
Η ενημέρωσή μας και το φωτογραφικό υλικό θα είναι πλούσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου