Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ 
ΚΑΙ   Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ  ΝΑΟΥ   ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ  ΕΝ ΟΨΕΙ 
ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

         Από το πρωϊ της  Δευτέρας  30 Μαρτίου 2015   άρχισε   να γίνεται ο καθαρισμός  και  το γυάλισμα  σε όλα τα μπρούτζινα είδη και  ασημικά που βρίσκονται εντός του ναού.  Πολλές ενορίτισσες  όλη την Βαγιανή εβδομάδα με διάθεση και όρεξη για να προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους   προσήλθαν   στην Παναγία μας την Οδηγήτρια και  άρχισαν να εργάζονται ακατάπαυστα.  Εργατικές μέλισσες,  λες και ήταν  χωρίστηκαν  σε ομάδες και η μία βοήθαγε την άλλη.  Όλα μα όλα έπρεπε να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια.

Την Δευτέρα  το πρωί  ο  εφημέριος   του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης με  την βοήθεια των  κ.κ. Γεωργίου Σβήνου,   Εμμανουήλ    Στείρου    Επιτρόπων του Ιερού μας Ναού, και με την βοήθεια του ενορίτη μας Παναγιώτη Γούναρη,  έκοψαν από τα φοινικόδεντρα  που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο  κλαδιά φοινίκων για να γίνει η προετοιμασία των  σταυρών που θα μοιραστούν την ημέρα των Βαΐων. Το απόγευμα  άλλα συνεργεία  έφθασαν, αυτή τη φορά οι  ηλικίες ήταν διάφορες, μικρά παιδιά, κοπέλες, νεότερες, μεγαλύτερες, κατέφθασαν για να ασχοληθούν όλοι μαζί και  πάλι στην τέχνη του σταυρού  από φύλλο  φοινικόδεντρου.
   Μαγεία έμπνευση, τέχνη, δημιουργία,  όλα μαζί τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν τελειώνεις ένα σταυρό. Τον καμαρώνεις, ικανοποιείσαι, και θέλεις να φτιάξεις κι άλλον, κι άλλον. Οι μεγάλες κυρίες  που εδώ και πολλά χρόνια τους φτιάχνουν δείχνουν με ευχαρίστηση  στα νέα παιδιά και  όλοι μαζί γίνονται μια συνεργάσιμη ομάδα. Η ικανοποίηση όλων είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μετράμε ξαναμετράμε  την ποσότητα μην τυχόν και δεν μας φτάσουν. Περισσότεροι από 700 σταυροί  μεγάλοι και μικροί, φτιάχτηκαν  μέσα σε τρείς  ημέρες,  και με τη βοήθεια της οικογενείας Μιχαήλ και Μαρκέλλης  Βορριά από τις Καρυές, τακτοποιημένοι σε πανέρια όλοι οι σταυροί, έτοιμοι  να προσφέρει ο ιερέας μας την ημέρα των Βαΐων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσομε ότι παλαιότερα οι σταυροί φτιάχνονταν  από  λιγοστά άτομα στο σπίτι τους. Όμως με πρωτοβουλία του  ακούραστου, δραστήριου και πάντα πρωτοπόρου παπά Βασίλη η όλη προετοιμασία   γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Τι ωραία έθιμα να πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Ετσι αυτό το έθιμο δεν θα εκλείψει ποτέ.


Οι εργασίες για την καθαριότητα του Ναού συνεχίστηκαν για ολόκληρη την εβδομάδα. Ακόμα και στο Κοιμητήριο  του Ναού καθαρίστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι.  Όλα είναι πλέον έτοιμα και προγραμματισμένα για την κάθε ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.
       Ακόμα ο ιερέας μας αφού μας παρότρυνε για όλα αυτά  μας  πρότεινε να φροντίσομε  και για τον καθαρισμό της ψυχής μας  και του σώματός  μας με το μυστήριο της  Εξομολογήσεως για να μπορούμε να συμμετέχομε με καθαρή την καρδία των αχράντων μυστηρίων.


Ευχή μας  και του χρόνου να μας έχει η Παναγία μας   όλους καλά και να περάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα Ειρηνικά, Χριστιανικά και Χαρούμενα.

ΚΑΛΗ KAI ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Η ενημέρωσή μας θα συνεχισθεί όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου