Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ


«Ω γλυκύ μου έαρ……»

«Η Ζωή εν τάφω…», 

 «Αξιον εστί…»,  

 «Αι γενεαί αι πάσαι….»




































Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αναμφίβολα η πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας  με τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια.
Οι καμπάνες  χτυπούν  πένθιμα.  Ο   στολισμένος  με όμορφα λουλούδια Επιτάφιος   στέκει στο μέσον του Ναού και οι πιστοί προσκυνούν με δέος  τον Ιησού.
Τα  μικρά κορίτσια ντυμένα μυροφόρες με καλαθάκια από ροδοπέταλα στέκουν πέριξ του Επιταφίου.  Οι χορωδίες  των γυναικών και των ανδρών  έχουν πάρει τις θέσεις τους.
Από την αρχή της Μ. Εβδομάδας  η γυναικεία χορωδία έκανε εντατικές πρόβες με την καθοδήγηση της δασκάλας φωνητικής Νικολέττας Β. Φιλιππάκη, θυγατέρα του εφημέριου του Ιερού μας Ναού πατρός Βασιλείου.
 Παρά το γεγονός ότι η ημέρα χαρακτηρίζεται από θλίψη, τα εγκώμια και οι ύμνοι χαρακτηρίζονται από χαρμολύπη, αφού προαναγγέλλουν την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου σε όλη την συνοικία του Λατομίου, ακολούθησε φέτος μεγάλη μερίδα πιστών,  έφθασε μέχρι τον Αγιο Φανούριο έγινε η δέηση  και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ναό, όπου εκεί όλοι πέρασαν κάτω από τον Επιτάφιο ενώ ο παπά Βασίλης έδινε στον καθένα  τα ροδοπέταλα που σκέπαζαν το σώμα του Ιησού.
Επόμενη ενημέρωση  το Μ. Σάββατο  η πρώτη Ανάσταση, θα αναφερθούμε με ολοκληρωμένο ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου