Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019


ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ



Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ'. Ὡς ἀπαρχὰς.
Ὁ Ἰακὼβ ὠδύρετο, τοῦ Ἰωσὴφ τὴν στέρησιν, καὶ ὁ γενναῖος ἐκάθητο ἅρματι, ὡς βασιλεὺς τιμώμενος· τῆς Αἰγυπτίας γὰρ τότε ταῖς ἡδοναῖς μὴ δουλεύσας, ἀντεδοξάζετο παρὰ τοῦ βλέποντος τὰς τῶν ἀνθρώπων καρδίας, καὶ νέμοντος στέφος ἄφθαρτον.

Κάθισμα
Ἦχος α'. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Τὰ Πάθη τὰ σεπτά, ἡ παροῦσα ἡμέρα, ὡς φῶτα σωστικά, ἀνατέλλει τῷ Κόσμῳ· Χριστὸς γὰρ ἐπείγεται, τοῦ παθεῖν ἀγαθότητι, ὁ τὰ σύμπαντα, ἐν τῇ δρακὶ περιέχων, καταδέχεται, ἀναρτηθῆναι ἐν ξύλῳ, τοῦ σῶσαι τὸν ἄνθρωπον.


Την ημέρα αυτή εορτάζουμε τη μνήμη του Παγκάλου Ιωσήφ και το γεγονός της "ξηρανθείσης συκής" από τον Κύριο η οποία αποτελεί το σύμβολο κάθε ανθρώπου που δεν έχει καρπούς αρετής, και του εβραϊκού λαού που δεν φάνηκε άξιος της κλήσης του.
Τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο τα αδέλφια του τον πούλησαν στην  Αίγυπτο ως δούλο στον Πετεφρή. Η γυναίκα του Πετεφρή με πονηρό τρόπο προσπάθησε να παρασύρει τον Ιωσήφ στην αμαρτία. Εκείνος όμως αντιστάθηκε και ο Θεός τον εβράβευσε, αναδεικνύοντάς τον αντιβασιλιά της χώρας του Νείλου.
Σκοπό έχει την αφύπνιση των συνειδήσεων. Ο Ιωσήφ αποτελεί για την Εκκλησία, τύπο του Χριστού επειδή και ο Κύριος φθονήθηκε, πωλήθηκε για χρήματα, κλείστηκε σε σκοτεινό λάκκο, τον τάφο, κατόπιν βασίλευσε επί της Αιγύπτου, δηλ. επί της αμαρτίας, νικώντας την κατά κράτος, και όπως έσωσε ο Ιωσήφ την Αίγυπτο από την πείνα, έτσι ο Χριστός τρέφει τους ανθρώπους με τον ουράνιο άρτο (Συναξάρι Μ. Δευτέρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου