Πέμπτη 21 Απριλίου 2016



Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 
ΤΟΥ ΝΑΟΥ  ΕΝ ΟΨΕΙ
ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ






           Αρκετές ημέρες πριν από την  Κυριακή των Βαϊων άρχισε   να γίνεται ο καθαρισμός  και  το γυάλισμα  σε όλα τα μπρούτζινα είδη και  ασημικά που βρίσκονται εντός του ναού.   Πολλές   ενορίτισσες  και φέτος  με προθυμία  και  διάθεση για δουλειά συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία και  άρχισαν να εργάζονται ακατάπαυστα.  Εργατικές μέλισσες,  λες και ήταν  χωρίστηκαν  σε ομάδες και η μία βοήθαγε την άλλη.  Όλα μα όλα έπρεπε να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια.

   Το επόμενο βήμα ήταν να ετοιμαστούν οι σταυροί των Βαϊων.
Με πρόγραμμα  και με σωστή συνεννόηση ήρθαν διάφορες ηλικίες, μικρά παιδιά, κοπέλες, νεότερες, μεγαλύτερες, κατέφθασαν για να ασχοληθούν όλοι μαζί και  πάλι στην τέχνη του σταυρού  από φύλλο  φοινικόδεντρου.
   Μαγεία έμπνευση, τέχνη, δημιουργία,  όλα μαζί τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν τελειώνεις ένα σταυρό. Τον καμαρώνεις, ικανοποιείσαι, και θέλεις να φτιάξεις κι άλλον, κι άλλον. Οι μεγάλες κυρίες  που εδώ και πολλά χρόνια τους φτιάχνουν δείχνουν με ευχαρίστηση  στα νέα παιδιά και  όλοι μαζί γίνονται μια συνεργάσιμη ομάδα. Η ικανοποίηση όλων είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μετράμε ξαναμετράμε  την ποσότητα μην τυχόν και δεν μας φτάσουν αλλά και με τη βοήθεια της οικογένειας του κ. Μιχάλη και της συζύγου του Μαρκέλλας Βορριά  από τις Καρυές, καθώς και της  καλής ενορίτισσας κ. Ελπίδας Θεοδ. Κουτσούδη  η οποία έφτιαξε τα μικρά - μικρά σταυρουδάκια που οι περισσότεροι τα προτιμούν.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσομε ότι παλαιότερα οι σταυροί φτιάχνονταν  από  λιγοστά άτομα στο σπίτι τους. Όμως με πρωτοβουλία του  ακούραστου, δραστήριου και πάντα πρωτοπόρου παπά Βασίλη η όλη προετοιμασία   γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Τι ωραία έθιμα να πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Ετσι αυτό το έθιμο δεν θα εκλείψει ποτέ.


Οι εργασίες για την καθαριότητα του Ναού συνεχίστηκαν για ολόκληρη την εβδομάδα. Ακόμα και στο Κοιμητήριο  του Ναού καθαρίστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι.  Όλα είναι πλέον έτοιμα και προγραμματισμένα για την κάθε ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Ευχή μας  και του χρόνου να μας έχει η Παναγία μας   όλους καλά και να περάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα Ειρηνικά, Χριστιανικά και Χαρούμενα.

ΚΑΛΗ KAI ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Η ενημέρωσή μας θα συνεχισθεί όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου