Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016



Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ





























Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης». Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά. Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β'.
Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ, εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β'.
Ταῖς Μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς, ὁ Ἄγγελος ἐβόα·Τὰ μύρα τοῖς θνητοὶς ὑπάρχει ἁρμόδια, Χριστός, δὲ διαφθορᾶς ἐδείχθη ἀλλότριος.

Η τελευταία ημέρα της  Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Εδώ στο Nαό μας την Παναγία Λατομίτισσα η  Θεία Λειτουργία το πρωϊ του Μεγάλου Σαββάτου τελέσθηκε εις  το μέσον του Ναού, επάνω στο στολισμένο Επιτάφιο, εκεί όπου ευρίσκετο μέχρι  το βράδυ της Μ. Παρασκευής  το σώμα του Ιησού. 
       Ολο το εκκλησίασμα  είχε την δυνατότητα  να βλέπει και να συμμετέχει   με ψυχή και πνεύμα  στην  προετοιμασία  των αχράντων μυστηρίων. Δεν είναι  πολλά   χρόνια   που έχει καθιερώσει  ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης  να τελεί την Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου το Μ. Σάββατο πρωϊ  μπροστά σε όλο το εκκλησίασμα.
Όταν ο  ιερέας έψαλλε το «Ανάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι»,  ένας εκκωφαντικός θόρυβος  ακουγόταν  σε όλη την εκκλησία. Ολοι μικροί μεγάλοι  χτυπούσαν τις πάγκες με όλη τη δύναμή τους, ενώ οι καμπάνες του ναού προμήνυαν το μήνυμα της Αναστάσεως.  Ο παπά Βασίλης  κρατούσε στα χέρια του ένα πανέρι  ραίνοντας με δαφνοπέταλα  τους πιστούς.
Πολύς  κόσμος   προσήλθε  να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων στην Παναγία μας και φέτος. Και του χρόνου  να είμαστε όλοι καλά.
Το βράδυ της Αναστάσεως  στην είσοδο του ναού  θα βρίσκονται  μικρά κορίτσια που θα προσφέρουν σε όλους μία ωραία διακοσμημένη λαμπάδα.
Εκτενέστερα θα αναφερθούμε μετά την Ανάσταση.
Ευχόμεθα σε όλους ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου