Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΤΡΙΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ  ΕΠΙ  ΤΗ  ΣΥΝΑΞΕΙ
ΤΗΣ  ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 
 ΤΗΣ  ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ
  
“Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει,
καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτω προσάγει.
Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.
Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.
Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον,
ὁ πρὸ αἰώνων Θεός!!!”


  Στις 26 Δεκεμβρίου εορτάσαμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλαδή τη συγκέντρωση των πιστών για την απόδοση τιμής στην Μητέρα του Σωτήρος.  Την ημέρα αυτή ανά την Ορθοδοξία τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Είναι το δεύτερο μεγάλο  πανηγύρι  της ενορίας μας  μετά από το Δεκαπενταύγουστο.

Με κάθε   εκκλησιαστική  μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες  στην ενορία μας,   τόσο  την παραμονή όσο και την ημέρα των Χριστουγέννων,  καθώς και  ο Αρχιερατικός Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία  την Τρίτη  26 Δεκεμβρίου 2017,  εορτή επί τη συνάξει της Υπεραγίας Θεοτόκου  της Οδηγητρίας.
            Ιερουργός  ο  Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών  κ. Μάρκος,  με   τους ιερείς: Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης, Οικονόμος π. Αργύριος Μυλωνάς, Οικονόμος  π. Βασίλειος Μανάρας και τον Αρχιδιάκονο Απόστολο Λάρδα.  Η Ιερά Θεία Λειτουργία κατανυκτική, ευλαβική και  λαμπρή.

Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος στην ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στην σημερινή εορτή που ονομάζεται «Η Σύναξη  της Υπεραγίας  της Θεοτόκου». Η εορτή των Χριστουγέννων ονομάζεται δεσποτική εορτή γι αυτό και την επομένη ημέρα εορτάζομε το Κύριο Πρόσωπο που συνέβαλλε στην εορτή των Χριστουγέννων,  την «Μητρόπολη των εορτών»  κατά τον Αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Δεσποτικές ακίνητες εορτές είναι: η Περιτομή του Ιησού τα Θεοφάνεια κ.α.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του  ερμήνευσε την λέξη ειρήνη  ….. «και επί γης ειρήνην δεν εννοεί την ειρήνη  μεταξύ των λαών αλλά την ειρήνη μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων – στον εσωτερικό άνθρωπο».  

       Περί το τέλος της Δεσποτικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τον Μανώλη Αρχοντάκη, που  από μικρό παιδί διακονούσε και διακονεί έως και σήμερα στο ιερό Βήμα δίπλα στον παπά Βασίλη και τώρα είναι φοιτητής της ΑΣΟΕ, υιό του εξαίρετου ενορίτη  μας κ. Ιακώβου Αρχοντάκη  Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον χειροθέτησε  σε «Αναγνώστη».

Η εικόνα της Παναγίας η οποία δεσπόζει εδώ και πάρα  πολλά χρόνια εντός του Ιερού μας Ναού είναι ολοφάνερη και θαυματουργή. Κόσμος πολύς προσήλθε την Τρίτη το πρωί να λειτουργηθεί και να προσευχηθεί στην Υπεραγία Θεοτόκο. Μεταξύ αυτών και όλοι οι ανιοδιοτελείς συνεργάτες – καθηγηταί που προσφέρουν τις γνώσεις τους εις τους μαθητάς καθημερινά στο Κουκουνάρειο  Πνευματικό Κέντρο της ενορίας μας.
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συνοδευόμενος από τον κ. Ιωάννη Μανάρα και ένα μεγάλο πλήθος πιστών.

     Εις την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλαν και οι μαθητές  της Βυζαντινής μουσικής του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου, υπό την διεύθυνση  του Χοράρχου  τους και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Θεοδώρου Κουτσούδη.

     Κλείνοντας την παρουσία μας να αναφέρομαι την αμέριστη φροντίδα που δείχνει ο εφημέριος του Ιερού μας Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Ν. Φιλιππάκης φροντίζοντας τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.
 Με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εφημερίου μας, όλα προετοιμάστηκαν  όσο το δυνατόν καλύτερα εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Η καθαριότητα, ο στολισμός και το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον του για την εκκλησία μας, δίνει την απαιτούμενη ζωντάνια  που χρειάζεται κάθε ενορία.
      Αρκετές ημέρες πριν  γυναίκες της ενορίας με πρόγραμμα και με προθυμία βοήθησαν στον καθαρισμό, ευπρεπισμό και στολισμό του Ιερού Ναού.
Επίσης ο ιερέας μας τόνιζε καθημερινά καλά και ευλογημένα αυτά που προσφέρετε για τον Ιερό μας Ναό αλλά κυρίως να γνωρίζετε τούτο: δεν αρκούν  όλες αυτές οι προετοιμασίες και κυρίως ο χριστουγεννιάτικος  διάκοσμος  του σπιτιού μας  και οι προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν  πρέπει με όλα αυτά να έχομε και στο μυαλό μας να καθαρίσομε τις ψυχές μας από τα καθημερινά αμαρτήματά μας, με το μυστήριο  της Ιεράς Εξομολογήσεως, κυρίως αυτές τις άγιες ημέρες. Για να προσέλθομε ψυχικά και σωματικά καθαρή την καρδία να συμμετέχομε των αχράντων μυστηρίων με φόβο Θεού.

     Μετά το πέρας της Δεσποτικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ένα ζεστό ρόφημα με διάφορα γλυκίσματα περίμενε όλο το εκκλησίασμα στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο.
      Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να  περάσομε ένα ευλογημένο δωδεκαήμερο.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου