Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ





ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ 
  








Η αρχή έγινε από την Δευτέρα 3 Απριλίου. Ολες οι εθελόντριες γυναίκες έδωσαν και φέτος  το παρόν στην εκκλησία για να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν την βοήθειά  τους στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του Ναού. 
      Ετοιμες με διάθεση και αποφασιστικότητα σε όποια δουλειά χρειαστεί. Καθαρισμός και γυάλισμα παντού. Παράθυρα,  πόρτες,  τζάμια, εικόνες, εικονοστάσια, καντήλια, καντήλες, κηροπήγια, κουτιά, μανουάλια, δίσκοι,  θυμιατήρια και πολλά άλλα, όλα μα όλα πρέπει να γυαλίσουν  πάρα πολύ. Ακόμα και η αλλαγή στα ρούχα τα κεντήματα  πρέπει να αλλαχθούν να στολιστούν τα πένθιμα μέσα στο Ιερό αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους.  Και βέβαια το καλαμπούρι και το αστείο δεν λείπουν ποτέ μεταξύ μας. Η κ. Χαρίκλη είναι εκείνη η κυρία που επιβλέπει και τα θέλει όλα να είναι τέλεια. Πάντα θα κάνει τον τελευταίο έλεγχο. Ωραίες εικόνες όλα αυτά μέσα στην εκκλησία. 
     Γυρνάει πίσω το μυαλό μας και σκεπτόμαστε τις παλαιότερες γενιές πριν από εμάς. Κι εκείνες έτριβαν καθάριζαν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ενώ παράλληλα αναρωτιόντουσαν, - όπως άλλωστε κι εμείς τώρα, -   όταν φύγομε εμείς άραγε ποιες θα τα καθαρίζουν όλα αυτά;  Όμως η Παναγία μας   πάντα βρίσκει  και προσκαλεί με τον δικό της τρόπο καινούργια άτομα ακόμα και νέες κοπέλες  που με προθυμία έρχονται να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.
        Σημασία έχει ότι ακόμα και στις δύσκολες μέρες που περνούμε όλοι μας, πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά που  αγαπούν τον χώρο της εκκλησίας  μας.  Αυτό μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα εμάς τους μεγαλύτερους που στον προαύλιο χώρο της Παναγίας  παίξαμε, τρέξαμε, γελάσαμε, παιδιά μικρά τότε, βλέποντας τους μεγαλύτερους να βοηθούν στον καθαρισμό.  


ΚΑΙ  ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ 
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
         














          Τα φοινικόκλαδα  έτοιμα μέσα στο νερό μας περίμεναν να φτιάξομε τα σταυρουδάκια. Ραντεβού το απόγευμα και προσέλευση τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε χώρος πουθενά να σταθείς. Οι μεγάλες γυναίκες δείχνουν την τέχνη τους στα μικρά παιδιά και στις νεώτερες. Πως γίνεται κάθε χρόνο να μην θυμόμαστε πως  φτιάχναμε τους σταυρούς και θα πρέπει και πάλι να μας τα ξαναδείξουν οι μεγαλύτερες αυτό δεν μπορώ ποτέ μου να το καταλάβω. 
      Πόσο μα πόσο ωραία εικόνα εκείνη που όλοι μας ψάχνομε  το ψαλίδι, δείχνομε το αποτέλεσμα, μας μαλώνουν οι μεγαλύτερες σε κάποιο λάθος  του σταυρού που φτιάξαμε, αλλά μετά καμαρώνομε για καθένα που τελειώνει. Μετά από λίγο αρχίζει το μέτρημα μας φτάνουν ρωτάμε τον πάτερ εκείνος θέλει κι άλλους για να μην αφήσει κανένα παραπονεμένο.  Ολοι πρέπει να πάρουν μας λέει με στόμφο.          Παράλληλα την ίδια ώρα μέσα στην εκκλησία έψαλλαν το Απόδειπνο οι κυρίες μαζί με τον πανταχού παρόν εφημέριο  πάτερ Βασίλειο. 
      Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να αξιωθούμε να εορτάσομε και φέτος το Αγιο Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου