Κυριακή 7 Απριλίου 2024

KΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

 

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

 


 

    H τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται  Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται στο μέσο της Μεγάλης Σαρακοστής. Μένουν ακόμη τρεις εβδομάδες για τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου.

Η εκκλησία μας επιλέγει να τιμήσει τον σταυρό που είναι το σύμβολο του Χριστιανισμού καθώς ο Κύριος μας σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στον σταυρό.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μία προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε που η Εκκλησία θα ανακαλέσει στη μνήμη της τον πόνο, τη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό.

             Εορτάστηκε και  φέτος με την δύναμη του Θεού, στην Παναγία τη Λατομίτισσα, η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης.  

        Ο εφημέριος  του Ιερού Ναού π. Βασίλειος Ν. Φιλιππάκης, με  συγκίνηση, ευλάβεια και με  σεμνή πομπή  εντός του Ναού  μετέφερε τον σταυρό   καθώς και μέρος του Τιμίου Ξύλου, ψέλνοντας  με συγκίνηση το Απολυτίκιο: «Σώσον Κύριε τον λαό σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου…..»   θυμιάζοντας    πέριξ του τετραποδίου  σταυροειδώς τον ευπρεπισμένο με λουλούδια και δεντρολίβανα  Τίμιον Σταυρό και το Τίμιο Ξύλο και  τέλος   αφού προσκύνησε  έψαλλε  με κατάνυξη «Τον  Σταυρόν  σου  προσκυνούμεν  Δέσποτα και την Αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν». 

       Με λίγα λόγια ο εφημέριος μας συγκινημένος  όπως πάντα μας ανέφερε  ότι η  επιθυμία της πρεσβυτέρας του  ήταν να έρχονται παιδιά στην εκκλησία μας, και να διακονούν μαζί με τον ιερέα.

       Θυμήθηκε τα λόγια της αείμνηστης Κωνσταντίας και ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την προσέλευση που είχε σήμερα ο ναός μας με γονείς και πολλά παιδιά.   Παρότρυνε τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στον ναό και μας ενημέρωσε  ότι φέτος θα μας ανοίξει το Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο και σιγά –σιγά θα αρχίσουν οι δραστηριότητες που γίνονταν  πριν από την πανδημία.

     Ολοι οι πιστοί ασπάστηκαν τον Σταυρό και πήραν το δεντρολίβανο διακοσμημένο με βιόλες για ευλογία φεύγοντας από την εκκλησία το οποίο θα φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.

 


























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου