ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑΟΥ




Η ανωτέρω φωτογραφία, τραβηγμένη το έτος 1957, της  Παναγίας  Λατομίτισσας  
 μας έστειλε ο εξαίρετος ενορίτης μας  κ. Αντώνης Κουκουνάρης.





 
Ο ιερός Ναός Παναγίας Λατομιτίσσης σε παλιά φωτογραφία .
 
ΦΩΤΟ από την ΑΛΗΘΕΙΑ
    


Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΙΟΥ 1926
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΟΥ .
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ
ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΚΟΡΟΞΕΝΙΔΟΥ ,ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΙΟΥ .
ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΑΣ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ
    

 Τα ανωτέρω μας τα πρόσφερε ο κ. Σταμάτης Γ. Σβήνος  καθηγητής Φιλολογίας, - υιός του Εκκλησιαστικού μέλους του Ιερού Ναού μας κ. Γεωργίου Σβήνου, - όταν κάνοντας μια εργασία δική του κατέφυγε στην Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμεθα η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης του. (29-4-2012).



Ο ενοριακός Ιερός Ναός Παναγίας Κοιμήσεως  Οδηγήτριας Λατομιτίσσης Χίου άρχισε να κτίζεται το 1927 και εγκαινιάσθηκε  την 5η Ιουλίου 1936 από το μητροπολίτη  Χίου  Ιωακείμ Στρουμπή.





Μάλιστα στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΧΙΟΣ" της Δευτέρας 6 Ιουλίου 1936, δημοσιεύθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας Λατομιτίσσης, όπως φαίνεται στην ανωτέρω εικόνα.   (Tο κομμάτι της εφημερίδας "ΝΕΑ ΧΙΟΣ" και η φωτογραφία από το παλαιό προσκυνητάρι της Παναγίας, μας τα έδωσε ο υιός του Επιτρόπου της ενορίας μας Σταμάτης Γ. Σβήνος  καθηγητής Φιλολογίας, όταν κάνοντας μια εργασία δική του κατέφυγε στην Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.)


         Είναι ένας θαυμάσιος πετρόκτιστος ναός ,που δεσπόζει σε όλη την περιοχή του Λατομίου και με το ιλαρό φως του τη νύκτα συγκινεί κάθε περαστικό . 


      Σύμφωνα με μαρτυρίες  παλαιότερα στο χώρο αυτό   υπήρχε η Ιερά Σκήτη Λατομίου .Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο άμβωνας βρίσκεται πάνω από την Ωραία Πύλη .

Ο πετρόκτιστος ενοριακός ναός της Παναγίας Λατομιτίσσης Χίου
ΦΩΤΟ  ΜΙΤΣΑ  ΜΑΡΟΥΚΑΚΗ-ΑΝΤΑΡΑΚΗ

          Ο πρώτος που βαπτίσθηκε στον ναό είναι ο Αντώνιος Κουκουνάρης ,θεολόγος καθηγητής . Ο αδελφός του   Γεώργιος Κουκουνάρης  , η σύζυγός  του  Καλλιόπη  και τα τέκνα τους αποτελούν Μεγάλους Δωρητές  και Ευεργέτες του Ιερού Ναού με την κατασκευή πλείστων έργων και ειδικά  την ανέγερση του περικαλλέστατου Κουκουνάρειου Πνευματικού Κέντρου .
          Η μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό  αυτή ενορία της Χίου περιλαμβάνει το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου καθώς και το ναό του Αγίου Φανουρίου , έχει κοιμητήριο και προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όλους τους μαθητές της Χίου ,αλλά και τους μεγαλύτερους μέσω του Κουκουναρείου Πνευματικού Κέντρου της .
           Σύμφωνα με μαρτυρία του ιεροψάλτη και πρώην εκκλησιαστικού συμβούλου κ.Στ.Παντελογιάννη , όταν κτιζόταν ο ναός έγινε ένα θαύμα .Ένας κουβάς γεμάτος τσιμέντο έπεσε με ορμή από μια  ψηλή σκαλωσιά  και σίγουρα θα σκότωνε τους εργάτες που δούλευαν στο δάπεδο του ναού .Αλλά η Παναγιά μας άκουσε την ειλικρινή φωνή ενός των εργατών που την φώναξαν να τους σώσει και ο κουβάς όχι μόνο δεν τους χτύπησε ,αλλά και το τσιμέντο που περιείχε δε χύθηκε καθόλου . Έτσι η Μητέρα όλων των ανθρώπων προστάτεψε τα παιδιά της για  πολλοστή φορά στην ανθρώπινη ιστορία .
   Εορτάζει την 15η Αυγούστου(Κοίμηση της Θεοτόκου)  και την 26η Δεκεμβρίου (Σύναξη της Θεοτόκου).

2 σχόλια:

  1. Η Παναγία η Λατομίτισσα είναι μοναδική. Εχει κάτι το διαφορετικό. Θαυματουργή και ολοφάνερη, προσελκύει τους πιστούς προσκυνητές θαυμάζοντας τόσο το ναό όσο και την πολυσχιδή δράση που γίνεται. Τα δωρεάν μαθήματα στο Κουκουνάρειο που παραδίδονται καθημερινά βάσει προγράμματος, η δραστηριότητα και η προσφορά σε συναθρώπους μας του Φιλόπτωχου Ταμείου που εδώ και χρόνια έχει ιδρύσει ο εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Φιλιππάκης, τα αδερφάτα όπως τα ονομάζομε των Αγίων που τα βρήκαμε από τους γονείς μας, η αγάπη και η πίστη όλων των ενοριτών στην Παναγία και στα παρεκκλήσια είναι κάτι πολύ συγκινητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί του χρόνου της Παναγιάς μας που είναι θαυματουργή

    ΑπάντησηΔιαγραφή